Ejder Meyvesi

Ejder Meyvesi Pitaya Beton Direk

Ejder Meyvesi Pitaya Türkiye de özellikle ege ve güney bölgelerimizde doğal olarak yetişen Frenk Yemişi veya Dikenli İncir gibi kaktüs ailesinin bir ferdidir. Frenk yemişi ülkemizde zamanla uyum sağlamış doğal olarak yetişebilmekte ve yıllar geçtikçe gövdesi kalınlaşarak ve tahtalaşarak ağaç görünümü alır ve kendi köklerine tutunarak yükselebilir. Gövdesi adeta elma, erik gibi uzun yıllar yaşayan ağaçların gövdesi gibi kalınlaşarak daha sonradan oluşan dalları için sağlam bir zemin hazırlar. Doğal süreçte sulanmaya, gübrelenmeye ve özel bir bakıma ihtiyaç duymadan uzun yıllar yaşayabilir.

Ejder Meyvesi için henüz aynı bilgileri paylaşmak malesef mümkün değildir. Ülkemizde Dikenli İncir gibi Ege, Marmara nın bir kısmı ve güney bölgelerimizde ama örtü altında özellikle ilk yıllarında sebze de olduğu gibi özenle ek bakımlarla 4-5 yıldır uyum süreci geçirmektedir. Kaktüs ailesinden olması nedeni ile uyum sürecini hızla aşmaktadır. Bu süreçte ülkemizdeki yaz ve kış dönemindeki, gece ile gündüz arasındaki sıcak soğuk farklılıklarının dönem dönem yüksek olması, tüm dünyada olduğu gibi küresel ısınmanın getirdiği aşırı yağışlar ve diğer hava olayları uyum sürecini olumsuz etkilemektedir.

Aşırı soğuk, aşırı sıcaklık, aşırı yağışlar ve tamamen kapalı ortamda havasız kalmak en belirgin düşmanlarındandır. Tüm bu hava olaylarını kontrol altında tutabilmek için örtü altına ihtiyacı vardır.

Ejder Meyvesinin DNA sı

Pitaya DNA sı gereği serbest bir şekilde dikim yapıldığı alanda tırmanmaya, sarılarak uzamaya, daha fazla güneş ışığına doğru gitmeye ve belli bir yüksekliğe ulaşıncada meyve dallarını oluşturup yeniden geri toprağa doğru sarkmaya kodlanmıştır. Eğer bulunduğu ortamda tırmanabileceği bir duvar yada başka bir nesne bulamazsa yerde toprakta aynı şekilde uzamaya başlar yeni dallar oluşturarak yine yükselmeye çalışır. Bu yüzden tırmanabileceği bir nesneye ihtiyaç duyar. Uzun yıllık bir bitki olğu için ve uzun seneler sürekli artarak ağırlaşacağı için tırmandığı ve dayandığı direğin sağlam yapıda olması gerekmektedir. Son dönemde sık görülen tahta veya ağaçtan direkler Pitaya için çok ideal olmayacaktır. Özellikle şemsiye yöntemi ile dikim yapılması gerek bölgelerde ( yetiştirilecek seranın bulunduğu lokasyon çukur bir arazideyse, sağı solu başka sera ve bahçelerle kaplı ise hava sirkülasyonu açısından sorunlar yaşanan bir bölgedeyse sıralı dikim yöntemi değil şemsiye yöntemi ile dikim şekli tercih edilmelidir) tahta veya ağaç direkler yerine beton direkler tercih edilmelidir.

Pitaya İçin Beton Direk Özellikleri

Beton direkler 2 metre yüksekliğinde 10 – 10 cm genişliklerinde ve mümkünse tepe şapkası için uygun bir alanı olmalıdır. Beton direklerin sera nın içerisinde dikimleri gerçekleştirilirken aynı sıradaki direklerin mesafesi 2 metre diğer sıradaki direklerle arasındaki mesafe 3 metre olarak ayarlanmalıdır. Beton direk 50 cm lik bir kısmı toprak altında olmalı bu kısım toprağın yapısına göre sadece büyük taşlarla sabitlenmeli yada sık yapılı bir toprak değilse de betonla sabitlenmelidir. Geriye kalan 150 cm lik bir kısmı toprak üstünde kalarak bitkinin taçlandırılarak kesileceği alan olan en tepesine demirden yada yine betontan bir şapka yapılmalıdır. Böylece Pitaya betonun hemen dibine dikilerek zamanla büyüdükçe betona sarılarak tırmanacak ve şapka seviyesinden 4 cm kadar yukarı çıktığı anda kesilerek meyve dallarının oluşması beklenecektir.    

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

Tel: 0532 432 07 93

https://youtu.be/mvnt5tnw-3w

Bir yanıt yazın