Ejder Meyvesi

Pitaya Şemsiye Yönteminde Dikim Aralığı

Pitaya Şemsiye Yönteminde Dikim Aralığı

Ejder Meyvesi (Pitaya) dikimi için direk aralıkları ve derinliği ne olmalıdır sorusu çok geliyor. İki uzunlamasına sıranın arası 3 metre aynı sırada iki direk arası 2 metre olması en ideal şeklidir. Direk toprak seviyesinden 50 cm derinliğe dikilmelidir.

Dikimlerde hangi yöntem uygulanmış olursa olsun kökler dikim sırasında muhafaza edilmelidir. Kökler bir tarafa toplanmamalı, eğilmemeli, değişik şekillerde kıvrılıp bükülmemelidir. Hangi yöntemle açılırsa açılsın dikim çukuru en azından kökü içene alabilecek büyüklükte olmalıdır. Boylu fidanlarda çukur ortalama 50–80 cm çap ve 70 cm derinliğinde olmalıdır. Normal olarak fidanların dikimi kök boğazı (gövdenin kökle birleştiği yer) fidanlıktan çıkarıldığı hizada olmalıdır. Kök boğazları derinde kalacak ve fidanların alt dalları ile yaprakları toprağa gömülecek şekilde dikim yapılmamalıdır. Hiçbir şekilde fidanların kök boğazı toprak üstünde veya yüzünde kalacak şekilde sığ dikim yapılmamalıdır. Dikimin fidanların dik durumda kalmasını sağlayacak şekilde yapılması önemlidir. Kökler dikim çukurunda toprakla tam temas içinde olmalı ve boşluk kalmamalıdır. Kökler, dikimden sonra toprakla iyice sıkıştırılmalıdır. Eğer toprak ağır ise aşırı sıkıştırmadan kaçınılmalıdır; çünkü kök ana toprakla kaynaşmayacağından ana toprak ile arasında rutubet alımındaki farklılıklardan dolayı ayrılmalar, çatlamalar oluşur. Böyle durumlarda bazı fidanların dikimden sonra kurumuş olduğu görülebilir.

PİTAYA FİDAN DİKİM YERİ

Fide ve fidanlar dikim yeri açısından yarma dikim ve çukur dikim olmak üzere iki çeşittir: Yarma dikim, küçük topraksız fidanların dikiminde kullanılır. Çukur dikim ise hem çıplak köklü hem de kaplı fidanların dikiminde kullanılır.

Fide ve fidan dikim yöntemleri kullanılan fidan materyalinin özelliklerine göre ikiye ayrılır:

a. Çıplak köklü (topraksız) fidan dikimi: Hızlı bir yöntemdir. Başlangıçtaki büyüme duraklaması nedeniyle gelişme daha yavaştır. Düzenli ve sürekli sulama yapıldığında başarı oranı daha da artar. Çıplak köklü fidanların dikimi, dikim yeri açısından ikiye ayrılır:

1.Yarma dikimi: 10-20 cm boyundaki çıplak köklü fidanlarda uygulanan bu yöntemlerin uygulanan en basiti adi plantuvar dikimidir. Toprak durumuna göre seçilen dikim aletlerinden biri toprağa dikine batırılarak toprakta plantuvar şekline benzer bir yer açılır. Plantuvar topraktan çıkartılırken fidan kökleri kıvrılmayacak şekilde açılan yere yerleştirilir. Daha sonra diğer elle plantuvar ikinci kez bu sefer plantuvar ucu açılmış olan yerin alt ucuna ulaşacak şekilde toprağa meyilli olarak bastırılır. Plantuvar sapı, fidana doğru çekilerek dikim derinliğine girmiş olan köklerin toprakla sıkıştırılması sağlanır.

2.Çukur dikimi: Çukur dikimde bir çapa yardımı ile 50×50 cm’lik bir alan üst toprak açığa çıkana kadar canlı ve ölü topraktan temizlenir. Temizlenen alanın ortasına köklerin tabii durumunu bozmayacak büyüklükte bir çukur açılır. (kaynak http://www.ankara.bel.tr/files/1014/3826/3560/4-bitkidikimteknikleri_12_SAYFA.pdf)

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

Tel: 0532 432 07 93

2 thoughts on “Pitaya Şemsiye Yönteminde Dikim Aralığı

  • Eren

    Mevsimi nedir

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,
    Dikim için dikim yapılacak fidanın durumu çok önemlidir. Eğer fidan köklenmiş belirli bir süreye kadar büyütülmüş ise her hangi bir zaman kısıtlaması olmamaktadır senenin herhangi bir zamanında dikim gerçekleştirilebilir. Fakat fidan köklü değil direk dalından kesilmiş çelikleme den dikim yapılmaktaysa şubat ayının sonunda cemre düştükten sonra bahar başlangıç döneminde don riski de ortadan kalktıktan sonra en ideal dikim zamanıdır. Detaylar için 0532 432 07 93 numaradan ulaşabilirsiniz.
    Teşekkürler

Bir yanıt yazın