Ejder Meyvesi

Pitaya da Polen

Pitaya da polen meyve oluşumundaki baş aktörlerden bir tanesidir. Ağaç kendini kopyalayıp, çoğaltıp hayatını devam ettirip ve neslini sürdürebilmek için kendi tohumunu oluşturmak ister. Bu DNA sına Allah (CC) tarafından kodlanmış yaşamsal bir faktördür. Bitki tohumunu oluşturduktan sonra etrafına koruma amaçlı destek bölümü oluşturur ve bu kısım bizim meyve olarak yediğimiz iç et kısmıdır. Bu kısmın oluşumu yetiştirilen çeşidin biyolojik özelliğine göre 28 ile 160 gün arasında sürebilmektedir.

Pitaya tam bir çiçek yapısındadır bu tür çiçeklere Erselik Çiçek denir. Yani erkek ve dişinin bir yapıda bulunduğu çiçeklerdir. Bu yapıda erkek borusu ve başcık (arter) bölümü, dişicik tepesi, dişicik borusu ve en alt kısımda korumalı alanda yumurtalık bulunur. Tüm bu yapıların dış kısmında taç yapraklar bulunur ve bütün bu yapılar çiçek tablasının üzerinde yer alır.

Çiçeğin iç kısmında ve dişcik borusunu çevreleyen onlarca adetteki erkeklere ait ince borucukların başcık kısmında bulunan polenler çiçeğin bir gece açılıp sabah saatlerinde kapanması sırasında dişicik borusunun tepesindeki dişicik tepesi olaran bölümden borunun içerisine girerek en alttaki koruma alında yeralan yumurtalık bölümüne kadar uzanan bir yolculuk sonrası döllenerek tohumun oluşum süreci başlar.

Pitaya da polen erkek başcığından dişicik tepesine ulaşabilmesi için dişicik tepesinin başcığa yakın olması gerekmektedir. Bu şekildeki yapılarda polen kısır değilse çiçek açılıp kapandığında döllenme çok rahat bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Dişicik borusu çok dışarda erkek başcığından uzakta olursa döllenmenin gerçekleşmesi çok zor olmakta çoğu zaman döllenememektedir. Bu durumda elle manuel olarak tozlaşma sağlanmalı yada arılar ile farklı böceklerden yararlanılarak biyolojik döllenme sağlanmalıdır. Dişicik borusu çiçeğin dış tafına doğru uzakta kalan çeşitlerin birçoğu Orta Amerikan çeşitleri ve yine onlardan melezleme yöntemi ile türetilen çeşitlerde yoğun olarak görünmektedir.

Birde dişicik tepesi ile erkek başcığı birbirine yakın yada uzak olsada başcıkta bulunan polenin kısır olduğu dişiyi döleyemediği çeşitlerde mevcuttur. Bu çeşitlerde de tohumun oluşabilmesi için  mutlaka kısır olmayan genel tozlama yeteneğine sahip polenler ile çapraz olarak yine elle manuel olarak dölleme yapılması gerekmektedir.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

MOBİL TEL: 0532 432 07 93

Bir yanıt yazın