Ejder Meyvesi

Ejder Meyvesi Dönüm Maliyeti

Ejder Meyvesi Dönüm Maliyeti (2022 EKİM-KASIM-ARALIK)

Ejder Meyvesi Dönüm Maliyeti yatırımcı için en çok merak edilen konudur. Özellikle arazi var sera yok ise kurulum masrafları merak ve araştırma konusudur. Sera kurulumu sonrası fidan, taşıma sistemi, tül gibi ek maliyet kalemleri ve sonraki yıllarda düzenli maliyet kalemleri ortaya çıkmalı ki yatırım maliyeti ile gelir gider hesaplaması yapılabilsin. Arazi mevcut sera da mevcutta var ise kısmen daha rahat ve kolay bir yatırım planı yapılabilinecektir.

Masraf kalemleri ;

Arazi

Sera

Gölge Tülü (Güneşten Koruma amaçlı)

Fidan

Taşıma Sistemi

Çiftlik Gübresi

Damlama Sistemi

Elektrik, Su, Isınma, Soğutma

İşçilik

Zaman

Genel olarakta masraf kalemleri yukarıda sıralananlar olmakla birlikte lokasyon a özel ekstra masraf kalemleri olabilmektedir.(Ekstra ısınma soğutma havalandırma vb.)

Arazi

Bölgesel olarak değişiklik göstermektedir 100.000 – 850.000 TL aralığında Hatay, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, İzmir, Bursa ya kadar farklı bölgelerde bir çok bölgesel etkenlerin olduğu detaylı araştırılması gereken bir maddedir. Bu noktada arazinin yatırım aşamasında alınırken en önemli konu taban suyu olup olmadığı, rakım olarak yüksekliği, arazinin eğimi ve bölgesel hakim rüzgarın şiddeti gibi kriterlere dikkat edilmelidir. Satın almak yada kiralamak gibi 2 farklı seçenekte değerlendirilebilir.

Sera

Sera yapımındaki maliyetleri etkileyen temel  madde USD nin kur politikası ve petrol fiyatlarıdır. Demir, Naylon, klips gibi materyaller dövize ve petrol fiyatlarına bağlı olarak anlık değişim göstererek genel kur politikasından etkilenmektedir. 2022 yılı ilk çeyreğin de ortalama bölgesel firmalar (Adana, Mersin, Antalya vb.) çok teferruatlı olmayan ortalama bir sebze ve meyve serasının 1 dönümü için 150.000 – 300.000 TL aralığında anahtar teslim teklif vermektedirler. Teferruat arttıkça havalandırma sayısı, mekanizmaların manuelden yarı otamatik ya da tam otamatik olması durumuna göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken seranın yüksekliği (oluk altı minumum 3 veya 4,5 metre olmalı) ve havalandırma elemanlarıdır.

Gölge Tülü (Güneşten Koruma amaçlı)

Serası hangi bölgede kurulacağına bağlı olarak alınacak gölge tülünün de kalınlığı değişmekte dolayısı ile tülün fiyatı da kalınlığına göre değişiklik göstermektedir. Ortalama bir fiyat belirlemek gerekirse 1 dönüm için 7.500 TL ile 15.000 TL aralığında bir bütçe ayırmak gerekebilir.

Fidan

Fidan için ayrılması gereken bütçe fidanların dikim şekli ve adeti ve danışmanlık hizmeti alınıp alınmadığına göre değişim göstermektedir. Dikim şekline göre 1 dönüme 1.000 – 1.750 adet fidan dikimi yapılabilir. Geleneksel dikim yöntemi olan direklere dikim olursa 750 sıralı dikim yöntemi ile dikim yapılırsa da 1.750 adet aralığında fidan dikimi gerçekleştirilebilinir

Danışmanlık hizmeti fiyatları etkilemekle beraber fidanların adet fiyatı 15 – 25 TL arasındadır. Danışmanlık hizmeti hakkında detaylı bilgi için https://ejdermeyvesipitaya.com/danismanlik/ incelenebilir.   

Taşıma Sistemi

Genelde iki yöntem uygulanmaktadır birincisi direk etrafına şemsiye şeklinde diğer seçenek ise sıralı dikim yöntemindeki demir taşıma yöntemi. Fidanlar büyürken bu direklere yada tahta veya kargı gibi bir kazığa  sarılarak tepeye kadar gitmektedir. Beton direkler 2 metrelik boyu ve şapkasıyla tanesi 50-80 TL arası değişmektedir. Direkler ağaç olursa hem daha ucuz hemde hızlı bir çözüm olabilmektedir. Fakat tahtalar zamanla suyu gördükçe çürüyerek yıkılabilmektedir. Bu durum dikkate alınması gereken bir konudur. Demir taşıma yönteminde uzunlamasına 2 metrelik ayakların 50 cm lik bölümü toprak altında 150 cm lik bölümü toprak üstünde olacak şekilde yapılmalı ve ayakların uzunlamasına aralıkları 2,5 metre olmalı yan yana duran ayaklar 50 cm civarında olmalıdır. Demirin uzun yıllar dayanabilmesin den dolayı ve sıralı dikimde bir dönümden maksimum verimi elde edilebilinir olmasından dolayı sıralı sistem ve demir taşıma yöntemi daha çok tercih edilmektedir. 

Sıralı dikim yönteminde tercih edilen demirin şekline göre (Galvenizli, siyah boru, t şeklinde ve köşebentler..vb..) maliyetleri dönüm başı 25.000 tl ile 50.000 tl arasında değişebilmektedir.

Çiftlik Gübresi

Kaliteli iyi yanmış hayvan gübresi orta büyüklükte bir kamyon bir dönüme yetecektir. Bunun fiyatı da aracın büyüklüğüne göre 5.000 – 10.000 TL aralığında değişmektedir. Yılda bir kez tekrarlanır. Çiftlik gübresi dışında diğer ek besin maddeleri içinde bu kadar daha bütçe ayırmak gerekecektir.  

Yeşil gübre ve solucan gübresi gibi tercihler de dönüm başı 1 ton gibi maliyet hesabı yapılırsa 5.000 – 10.000 tl arasında bir gider hesabı yapılabilir.

Damlama

Şekline kalitesine göre değişiklik göstermekte fakat tüm parçaları ile birlikte dönüm maliyeti 7.000 – 15.000 TL aralığında bir bütçe ile sulama sistemininde kurabilirsiniz.

Faturalar

Elektrik, Su, Isınma faturaları kullanım oranı ve sıklığına göre değişiklik gösterecektir. (her ikisine ortalama yıllık 10.000 – 20.000 TL gibi bir gider belirlenebilir.

İşçilik

Özellikle kurulum sırasında yoğun bir işçilik gideri olacaktır bu gider bölgelere, çalıştıracağınız gün sayısına ve çalıştıracağınız kişinin ülke kökenine göre değişim göstermektedir. Kurulum sonrası rutin belirli dönemlerde sulama, yabani ot yolma, budama ve hasat dönemleri işçilik giderleri olacaktır. Bu da yapılan işin sıklığına göre değişecektir.

Zaman;

Ejder Meyvesi Dönüm Maliyeti için başlarda planlamalar yapılırken zaman maliyeti çok fazla göz önünde bulundurulmaz yada öneminin ne kadar büyük olduğu başlarda farkedilmez. Tüm bu süreçte en kıymetli şey zaman aslında diğerleri bir şekilde halledilebilir ama zamanı satınalamazsınız. Dikim yapılacak fidanlar köklü ise yılın her zamanında toprakla buluşturabilirsiniz. Dikim yapılan bu fidanlar zamana ve türüne göre 1 ile 1,5 yılda meyveye dönmektedir. İkinci yıl meyvenin rekoltesi daha da artacaktır tam anlamıyla bitkinin optimum verime ulaşması üçüncü yıldan sonra olacaktır. Bunun için ilk fırsatta toprakla fidanları buluşturmak gerekmektedir. Ne zaman dikim yapılmalı hangi tarihlerde dikim yapılırsa ne zaman meyveye döner gibi sorularınızın cevabını https://ejdermeyvesipitaya.com/ejder-meyvesi-pitaya-ne-zaman-dikilmeli/  başlıklı yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

MOBİL TEL: 0532 432 07 93 

Bir yanıt yazın