Ejder Meyvesi

Bitkilerde ve Ejder Meyvesinde Çiçeklenme

Bitkilerde ve Ejder Meyvesinde Çiçeklenme

Çiçeklenme

Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi “gençlik” olarak isimlendirilir. Gençlik dönemi bitkinin vegetatif safhasıdır. Bitki zorlansa bile vegetatif dönem süresince çiçek oluşturamaz. Bitkinin gençlik döneminden çıkabilmesi için belirli bir gelişmeyi kazanmış olması gereklidir. Gençlik dönemini, çiçeklenmenin başladığı, fakat daha tam kapasiteye ulaşmadığı bir geçiş dönemi  izlemektedir.

Çiçek Oluşumu ve Gelişimi

Çiçek oluşumunun temelinde sürgün taslaklarının çiçek taslaklarına dönüşü yer almaktadır. Bu dönüşte vegetetif durumdan generatif duruma geçiş söz konusudur. Çiçeklenme başlangıcında da, meyve tutumu ve tohum oluşumunda olduğu gibi uygun bir hormonal dengenin etkisi görülmektedir. Çiçek tomurcuğunun oluşum zamanı ve yoğunluğu üzerine anaç, budama, gübreleme ve diğer kültürel önlemler etkili olmaktadır.

Çiçeklenme başlangıcı için hem karbonhidratların hem de ışık alan sağlıklı yaprakların varlığı gerekmektedir. Fakat daha sonra yapılan çalışmalar çiçeklenmeye geçiş için yapraklarda sentezlenen ve tomurcuklara taşınan bazı hormonların etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Fotoperiyodizm keşfi özellikle çiçek oluşumunun hormonal kontrolünü açık bir şekilde ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır. Olgun ya da yeni gelişmiş bir yaprak, gün uzunluğundaki değişimlerin doğal algılayıcısıdır. Bazı araştırıcılar yaprakların fotoperiyoda cevap olarak bir madde veya bir maddenin habercisini ürettiklerini bu maddenin ise “filorigen” olduğunu belirtmektedir. Filorigen henüz bitkilerden izole edilmemiş çiçeklenme hormonu olarak tanımlanmakta ve vegetatif tomurcukların çiçek tomurcuğuna dönüşümünden sorumlu olduğu belirtilmektedir.

Çiçek Oluşumu ve Gelişimi

Çevre koşulları da çiçeğin gelişimi üzerine etki yapmaktadır. Bu olayı tipik olarak kabaklarda görmek mümkündür. Kabaklar uzun gün koşullarında ve düşük sıcaklıkta yetiştirilirse, dişi çiçeğin erkek çiçeğe oranında artış olmaktadır. Normal çiçek oluşumu, gerekli besin elementlerinin uygun bir denge içinde olmalarını gerektirmektedir. Şiddetli dengesizlikler veya bazı elementlerin noksanlıkları oluşumu engelleyebilmektedir. Örneğin, armutlarda bor

noksanlığı çiçeklerin solup kurumalarına, çiçeklenme anında veya daha önce çiçeklerin ölmelerine neden olmaktadır. Ayrıca yetersiz kış soluklanması, çiçek tomurcuklarının ağaçtan dökülmelerine neden olabilmektedir.

Tozlanma, Döllenme ve Meyve tutumu

Tozlanma, ejder meyvesinin büyüme ve gelişimindeki çok önemli bir aşamadır. Tozlanmanın iki görevi bulunmaktadır. Birincisi, meyve oluşumuyla sonuçlanan fizyolojik olayların başlangıcı olmasıdır. İkincisi ise döllenme için erkek gamet sağlamasıdır. Bu iki fonksiyonun birbirlerinden farklı oldukları ölü polenler kullanılarak kanıtlanmaktadır.

Ölü polenlerle tozlanma olsa hatta meyve tutumu gerçekleşse bile döllenme söz konusu olmayabilir. Polenin çimlenmesi uygun ozmotik yoğunluktaki bir ortamın varlığına bağlıdır. Eğer polen tüpü gelişimi yavaşsa, stil hatta bütün çiçek kuruyup dökülebilir. Meyve tutumu üzerine tozlanmanın etkisi ve meyve gelişimi üzerine oluşmuş tohumun etkisi, birçok meyvede ürün elde edilmesinde tozlanmayı çok önemli bir aşama haline getirmektedir.

Meyvelerin tohum olmayan kısımlarında meyve büyümesi olmamaktadır. Bitkide hormon sentezlerinin yapıldığı önemli yerlerden birisi döllenmiş tohum taslağı ve meyvedir. Bitkideki hormon dengesi meyve tutumunu etkiliyor görünmesine rağmen, meyve tutumu için asıl lokal denge önemlidir.

 

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

Tel: 0532 432 07 93

 

Bitkilerde ve Ejder Meyvesinde Çiçeklenme
Bitkilerde ve Ejder Meyvesinde Çiçeklenme

Bir yanıt yazın