Ejder Meyvesi Dikim yöntemi
Ejder Meyvesi Dikim yöntemi
Ejder Meyvesi Dikim yöntemi ne kurulum öncesinde yatırım yapılacak arazinin durumuna göre karar vermek gerekir. Yatırım yapılacak arazi biraz basık, çukurda bir lokasyonda ise yada etrafı başka seralar bahçeler gibi hava sirkulasyonu zor olan veya kısmen yetersiz gelebilecek lokasyonda ise beton yada ağaç larla şemsiye şeklinde bir taşıma sistemi tercih edilmelidir. Arazinin genel durumu hafif eğimli, veya bir yamaçta ise yada düz arazide ama hava sirkulasyonu açısından sorun olmayan etrafı boş olan bir lokasyonda ise demir taşıma sistemi ile sıralı dikim yöntemi uygulanabilir. Sıralı dikim ve şemsiye yötemi ile dikim sistemleri arasında ki temel iki farklılık hava sirkulasyonuna uygunluk ve dikim yapılacak fidan adetidir.
Şemsiye Dikim Yöntemi
Ağaçların ilerleyen yıllarda oluşturduğu şekil den dolayı şemsiye şeklini almaktadır bunun için Şemsi Dikim Yöntemi denilmektedir. Uzak Doğu ve Tropika İklim kuşaklarında açık tarlalar da yetiştirildiği için Ejder Meyvesi genelde şemsiye Şemsiye Dikim Yöntemi ile dikilmektedir. Dikim aralığı hava sirkulasyonu bakımından sorun da olmadığı için sık ve fazla adetlerde dikim yapılabilmektedir açık tarlalarda. Fakat ülkemizde örtü altı yetiştiriciliği yaparak seraların içinde yetiştirme uyum sağladıkları için özelliklede hava sirkulasyonu açısından sorun olan çukur arazilerde ve etrafı çok boş olmayıp bahçe ve diğer seraların bulundu lokasyonlarda dikim yapılacaksa bu yöntem ideal dikim yöntemi olacaktır. Beton direkler ağaç direklere göre çok daha dayanıklı olacağı için beton direkler tercih edilmelidir. Betonun boyu 2 metre dir bunun 50 cm lik bölümü toprak altında olacak şekilde hazırlanmalıdır.
Sıralı Dikim Yöntemi
Domates teki gibi belirli aralıklarla damalama borularının düzenine göre uzunlamasına yapılan dikim yöntemidir. Bu dikimde taşıma sistemi katır denilen demirden de yapılabilir beton direkler uzunlamasına birbirine bağlantı atılarak ta yapılabilir. Beton yada demir taşıma nın boyu 2 metredir ve 50 cm lik bölümü toprak altında kalcak şekilde ayarlanmalıdır. Pitaya fidanı dikim yapıldıktan sonra tahta, kargı, kamış gibi bir kazıkla 150 cm yukarıya tırmanabileceği bir araca ihtiyaç duyacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konu her iki buçuk metrede bir yeni ayak koymak gerekir çünkü 3 – 4 yıl içerisinde ağaç büyüyüp geliştiğinde her iki buçuk metre alana 600 – 800 kg gibi bir baskı uygulayacak bu ağırlığı taşıması gerekecektir.
Sıralı dikim yönteminde metre kareye daha fazla fidan ve ağaç dikimi gerçekleştirilecektir. Bunun için dikim yapılan arazi eğimli, yamaç veya düz olsa bile yuksek hava sirkulasyonu olan bir lokasyon olmalıdır. Bu yöntemde daha fazla dikim yapılacağı için daha fazla verim alınacak ve dönüm başı verim beklentisi daha yüksek olacaktır.
Dikim Mesafesi
Ejder meyvesi kendini yukarı doğru büyütüp uzatırken gövdesindeki saçaklarla direklere sarılıp kendini sağlamlaştırmak ister hangi direk ile olursa olsun yinede kumaş ve yumuşak bir iple bitkiye yardımcı olmak uzadıkça bağlayarak onu desteklemek gerekir.
Ejder Meyvesi Dikim yöntemi ne karar verdikten sonra direk 50 cm kadar derinliğe dikilir tercihe bağlı olarak beton direğin toprakta kalan bölümüne beton dökülebilir. Eğer şemsiye yöntemi belirlenirse aynı sıradaki iki direk arası 2 metre iki farklı sıranın arası da 3 metre uzunlukta olması en ideal şeklidir. Sıralı dikim yönteminde iki taşıma sisteminin birbirinden uzaklığı 3 metre ve fidanlar tercihe göre 40 – 60 cm uzaklıkta iki sıra halinde olmalıdır. Pitaya nın dalları özellikle ikinci yılından sonra 1 metre kadar uzamakta ve iki sıra arasında da hareket alanı olarak ancak 1 metrelik bir yol kalacaktır.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
Tel: 0532 432 07 93
Kolay gelsin cam serada uretim mumkunmu eksi bir yani olurmu
Merhabalar Ahmet Bey,
Naylon serayi tercih ediyoruz cam da sorunlar yasiyor bitki. Gunes isigini direk almasi (cam mercek etkisi yapıyor) havalandirma imkanlarinin naylona gore yetersiz kalmasi gibi sıkıntilar var. detaylar icin https://www.ejdermeyvesipitaya.com web sitemizi inceleyebilirsiniz.
Ben denemek icin sera haricinde nasıl yetiştire bilirim yardımcı olurmusunuz.
Merhabalar,
Tropikal şartlarda yetişen Ejder Meyvesi Pitaya Ülkemizde Akdeniz İkliminde seraların içerisinde yetiştirilme imkanı vardır özellikle de ticari anlamda bir plan yapılacaksa sera altında yetiştirilmeli hobi amaçlı yetiştirilmek isteniyorsa evlerde balkonlarda hava sirkülasyonunun olduğu teraslarda yetiştirilebilir. Sipariş vermek için bize 0532 432 07 93 numaradan yada diğer iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim/
Selamlar evde saksida yetistirmek icin 5×5 agactan direkler yeterli gelirmi saksida iki pitaya fidani dikili bu yuku 5×5 agac kaldirabilirmi yoksa 5×10 mu olmali
merhabalar,
uzun yıllar sonra çok ağırlaşıyorlar beton direk yada demir taşıma sistemi tercih edilebilir.
Teşekkürler