Ejder Meyvesi Pitaya Fungal Hastalık
Ejder Meyvesi Pitaya Fungal Hastalık
Ülkemizde henüz çok yeni olan Pitaya yetiştiriciliği sırasında karşılaşılan hastalıklar ve tedavileri de yeni olduğu için her geçen gün farklı hastalıklar gözlemlenmektedir.
Ekvatoral iklim kuşağında doğal olarak yetiştirilen Pitaya ülkemizde özellikle Akdeniz İklimi ve Akdeniz geçiş ikliminin yaşandığı bölgeler de örtü altında yetiştirilmektedir. Seralarda özellikle ilk üç yılında sebze yetiştirir gibi özenle bakımı yapılmaktadır. Ülkemiz de seracılık alanlarında gözlenen nematod, tuta, kırmızı örümcek, Akdeniz Sineği gibi belirgin belli başlı haşera ve hastalıklar Pitaya için bir sorun teşkil etmemektedir. Her ne kadar bu hastalık ve haşereler zarar veremese de yeşil kurt, unlu bit, yaprak biti, salyangoz gibi bazı haşereler ve bitler özellikle gelişim sırasında Pitaya ya zor zamanlar yaşatmaktadır. Özellikle de sonbahar ve kış dönemi nem oranının yüksek olduğu dönemde dikenlerin altında küf oluşarak ta zarar verdiği gözlemlenmiştir.
Uzun yıllık bir bitki olmasına karşın ( eğer bulunduğu toprak ve havaya uyum sağlayabilirse 20 – 30 yıl arası yaşayabil mektedir) uzun yıllık bitkilerin kök yapısının aksine kazık kök lü değil saçak köklere sahiptir. En fazla uzanabildiği mesafe 30 – 40 cm kadar bir uzunluktur. Saçak köklerin bitki besleme yönünden belli oranlarda meyve dalı ve meyve besleyebildiğinden gelişim döneminde bu dal ve meyve adetlerinin fazla olması bitkiyi genel görünüm ve sağlık açısından zayıf düşmekte özellikle bu zamanlarda ve ilk dikim yapıldığı başlangıç aşamalarında hastalıklara açık olmaktadır. Özellikle il gelişim zamanı olan fidanların dikimlerinin yapıldığı ve 150 cm uzayıp şapka seviyesine kadar geçen zaman da Ejder Meyvesi Pitaya Fungal Hastalık lara çok daha kolay yakalanabilmektedir.
Bu erken gelişim döneminde rastlanan hastalıklardan birisi olan Colletotrichum Spp (Antraknoz) fungal bir hastalık olup gövde ve meyve dalı üzerinde halka şeklinde siyahımsı kahverengi lezyonlar oluşarak kuruma sonrası dökülmeler gerçekleşir bu yolla dikenler ve altından gelecek olan sürgünler ve tomurcuklar oluşamadan çürüme gerçekleşir ve bölgesel ölümle sonuçlanır. Bu durumda havalandırma yetersizliği ile birlikte aşırı sıcaklarda hastalığı tetikleyerek kaçınılmaz sona bölgesel ölüme doğru gidilir.
Yapılması gereken öncelikle havalandırma maksimum seviyeye çıkartılarak bölgesel ölümler temizlenir ve 60 gr. Quadris damlamadan uygulanır ve ardından Swich 100 lt su ile karıştırılarak damlamadan verilir. Bu uygulamadan sonra yine daldan hayvansal aminoasit uygulayarak bitkinin sitresi en aza indirilmeye çalışılır.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
Tel 0532 432 07 93