Ejder Meyvesi

SICAKLARIN EJDER MEYVESİNE ETKİLERİ

SICAKLARIN EJDER MEYVESİNE ETKİLERİ

Ekvatoral iklim kuşağında tropikal şartlarda yetiştirilen Pitaya Ilıman iklim kuşağındaki ülkemizde örtü altında yetiştirilmektedir. Ilıman iklik kuşağının tipik özellikleri arasında kış dönemleri ılık ve yağışlı yaz dönemleri kurak ve sıcak olması vardır. Özellikle yaz dönemlerinde örtü altında yetiştirilen Pitaya ekstra dan bir sıcaklığa maruz kalmaktadır. Temmuz ve Ağustos aylarında örtü altında 50 derecelerin üzerine çıkıldığı gözlemlenebilmekte bu durumda bitkiye kalıcı zararlar verebilmektedir.

Aşırı sıcaklar bitkilerde oluşan Abiyotik stresin en büyük nedenlerinden biridir ve bu durum bazı yıllarda %50’lere varan bir ürün kaybına neden olabilmektedir.

Tüm bitkilerde olduğu gibi Ejder Meyvesi  Pitaya nında büyüme ve gelişmesi fotosenteze bağlıdır. Fotosentez oranı düştüğünde sağlıklı gelişim sekteye uğrar

Normal şartlar altında 25 derecenin üstündeki sıcaklıklarda fotosentez yavaşlar, bununla beraber solunum da yetersiz hale gelmeye başlar.

Fotosentezin solunumu karşılama oranı yetersiz kaldığı durumlarda her bitki gibi Pitaya da olumsuz etkilenir.

  • 35 dereceden sonra verim düşmeye başlar
  • 45 dereceden sonra fotosentez durur
  • 55 dereceden sonra solunum da durur ve ölüm gerçekleşir.

Sıcaklık yükselince fotosentez durma noktasına gelir ve aynı zamanda köklerden bitki besin elementlerinin alımıda yavaşlar. Pitaya bitki besleme elementlerini topraktan alamaz ise büyüme yavaşlar, çiçeklenmelerde sorunlar başlar ve döllenmelerde problemler oluşur bu durum meyve oluşumunu ve meyve kalitesini etkiler.

GÜNEŞ YANIKLIĞI

Aşırı sıcakların en büyük etkilerinden birisi de güneş yanıklığı ve meyve dalları ile gövde de bozulmalar yapmasıdır.

Meyve dallarında oluşan yanıklar dikenlerin yapısını bozar bölgesel su toplama ve bu alanların çürüyerek meyve tomurcuğu oluşunu engeller.

İlk etapta renk değişimi gözlemlenir sarı ve turuncu arası bir renk oluşur sonra bu bölge yavas yavaş su toplamaya başlar ve en sonunda çürüme gerçekleşerek bölgesel ölüm gerçekleşir.

 Pitaya ve diğer bitkilere zarar veren güneş ışınları iki ye ayrılır

1-morötesi ( Ultraviole)-KISA

2-kızılötesi (infrared)-UZUN

Güneş ışınlarından dolayı sıcaklık ve güneş yanıklığı strese yol açarak;

ULTRAVİOLE-KISA:Kabuk yanıklığı oluşturur.

İNFRARED-UZUN:Kabuk altında kızışma ve keçeleşme yapar.

Güneş ışınları meyve kabuğu üzerinde de olumsuz etkiler yaparak verimi etkiler.

Bu olumsuz etkilerin en başında kabuğun incelmesi gelir ve yapraklarda kuruluk, elastikiyetin bozulması ve buruşukluk, meyve renginde değişiklik ile kabuk altında keçeleşme gözlemlenir. Bu sorunlar raf ömrü kısalması ve erken çürümeleri beraberinde getirir.

ÖNLEMLER

Gölge tülü, gölge tozu, kaolin kili gibi uygulamar bölge ve lokasyonun özelliklerine göre tercih edilerek ilk önlem alınmalıdır. Gölge tülünün sıklık derecesi %45 – %55 gibi oranlar yine bölgesel sıcaklıklar göz önüne alınarak tercih edilmelidir.

Örtü altı seraların maksimum seviyede havalandırılması çok önem arz etmektedir.

Ejder Meyvesi Pitaya çok sık sulanmayı sevmese de aşırı sıcaklarda sulama sıklığını arttırmak nem oranını arttıracak bu durum aşırı sıcaklığın etkisini azaltacaktır.

Aşırı stresin ve fotosentezin yavaşlamasıyla  alımı güçleşecek olan bitki besin elementlerini mutlaka yapraktan uygulanarak desteklenmelidir.

Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum , magnezyum , Çinko , Bakır,Demir Molibden gibi elementler mutlaka yapraktan uygulanarak bitki desteklenmelidir.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

MOBİL TEL: 0532 432 07 93

AŞIRI SICAKLARIN EJDER MEYVESİNE ETKİLERİ
SICAKLARIN EJDER MEYVESİNE ETKİLERİ
AŞIRI  SICAKLARIN  EJDER MEYVESİNE ETKİLERİ
SICAKLARIN EJDER MEYVESİNE ETKİLERİ

Bir yanıt yazın