Mikrobiyal gübre nedir?
Mikrobiyal ürünler, mantar ve bakteri gibi mikropların yanı sıra bitki özleri ve yosun özlerini de içerebilen aktif bileşenlerden oluşur.
Mikrobiyal gübre, tarım sektöründe organik tarım anlayışının giderek yaygınlaşmasıyla birlikte adını sıkça duymaya başladığımız bir biyo-gübredir. Birleşik Devletler Uluslararası Çevre Koruma Ajansı‘na göre, mikrobiyal gübreye biyo-gübre denmesinin nedeni, bu gübre türünün biyoteknoloji ile geliştirilmiş olmasıdır. Mikrobiyal gübre, toprakta bulunan ve bitkiler için faydalı olan bakteri, alg ve mantarların, biyoteknoloji uzmanları tarafından çoğaltılması ve gübrelemede kullanılabilir hale getirilmesiyle elde edilir. Mikrobiyal gübrenin organik tarımda kullanılmasının en temel nedeni ise kimyasal içermemesidir. Kimyasal gübreler, sürekli kullanılmaları halinde uzun vadede toprağın pH değerini bozarak yararlı mikroorganizmaları azaltır. Aynı zamanda zararlı mikroorganizmaların çoğalmasına ve sera gazı salınımının artmasına neden olur. Mikrobiyal gübre ise bitkiler için temel besin maddelerinin tedariğini artırmak için kimyasalları değil hali hazırda toprakta bulunan canlı mikroorganizmaları kullanır. Bu mikroorganizmalar, biyoteknoloji uzmanları tarafından yapılan bir dizi doğal işlemle çoğaltılırlar. Böylece mikrobiyal gübre toprağa ilave edildiğinde kimyasal kirliliğe neden olmaz ve ekosisteme zarar vermez.
Ürün tohuma uygulandığında toz veya sıvı halinde uygulanır. Tek bir katman tüm tohumu kaplar. Bu sayede faydalı bileşenler gerektiğinde tohum tarafından kullanılabilir. Sebze ve diğer ürünlere tercihen bandırma uygulaması yapılır, veya damlamadan verilebilir. Faydalı mikroorganizmalar hızlıca kök etrafında koloni olur ve bitkiyi desteklerler.
Mikrobiyal gübrelerin faydaları nelerdir?
Mikrobiyal gübre ve ürünler, bitkinin gelişimi, direnci, abiyotik stres, kök sisteminin gelişimi ve mahsulün verimliliği üzerinde yararlı etkilere sahiptir. Organizmaya bağlı olarak, mikrobiyallerin olumlu özelliklerine genel bir bakış:
Biyolojik tohum kaplama bir biyolojik uyarıcı görevi görür; kaplanmış mahsul güçlenir ve daha iyi gelişir;
Bitkilere fideden dikim aşamasında bandırma şeklinde uygulanabilirler.
Ürün içindeki bileşenler, bitkilerin bitki patojenleriyle savaşmalarına ve biyotik stresi en aza indirgemelerine yardımcı olarak ürün verimini arttırır;
Bitki gelişimini teşvik eden mikroorganizmalar, kökleri kolonize eder ve yetiştirme sezonunun tamamı boyunca mahsulü korur.
Mikrobiyal gübreler kök sisteminde bitki besin maddelerinin bulunabilirliğini ve besin alımını artırır;
İyileştirilmiş kök ve sürgün büyümesi, erken büyüme oranının optimize edildiği ve hem mahsulün besin değerinin hem de üretim veriminin arttırılması anlamına gelir;
Tarım kimyasallarının kullanımını üreticilerin kimyasal maddelere daha az maruz kalmasını sağlayacak şekilde düşürür ve bunların çevre üzerindeki etkilerini azaltır. Bu sayede toprağın tarım kimyasallarına maruz kalma olasılığı da sınırlandırılır.
Mikrobiyal Gübre Ne İşe Yarar?
Mikroorganizmalar, bitkilerin besin alımını arttırmak ve toprağın biyolojik çeşitliliğini geri kazanmak için kullanılır. Mikrobiyal gübreler bitkilerin sağlıklı bir ortamda büyümesine izin verir, hiçbir şekilde kirliliğe neden olmaz.
Mikrobiyal gübreler, sebze ve meyvelerde kök oluşumunu teşvik etmesine bağlı, ciddi verim artışı sağlamasının yanında meyve iriliği ve renk kalitesinide arttırır. Çeşitli stres faktörlerine karşı bitkinin direncini arttırırken, azotu fikse etme, hormon üretme, fosfat çözme gibi mekanizmaları kullanarak bitkilerde büyümeyi teşvik eder ve bitkilerde sistematik dayanıklılık mekanizmasını harekete geçirerek, hastalık ve zararlıları kontrol eder.
Toprak içerisinde bitkiler için gerekli olan çok sayıda makro ve mikro besin elementleri bulunmaktadır. Ancak bu besin maddelerinin bir kısmı bitkilerin direk ulaşabileceği formda iken, bir kısmı ise topraktaki canlı organizmalar sayesinde bitkilerin alabileceği forma dönmektedir.
Tarımsal alanlarda yoğun olarak kullanılan kimyasal gübre ve ilaçlar sebebiyle; toprakta aşırı biriken toksitler, bu faydalı organizmaların ölmesine sebep olmakta ve bitkilerin bu doğal besin elementlerine ulaşmasını imkansız hale getirmektedir.
Mikrobiyal gübrelerle, bu faydalı organizmalar tekrar bitkiyle buluşmaktadır.
Toprakta serbest olarak azot tespit eden azoto bakteriler, toprak havasında gaz halinde bulunan azotu; bitkinin ve bitki kökünün gelişmesi için çözünebilir azotlu bileşikler haline dönüştürürler. Mikrobiyal gübreler içinde bulunan mikroorganizmalarla , toprak verimliliğini arttıran ve bitki gelişimine katkı sağlayan azot, sağlıklı bir şekilde bitki bünyesine alımı sağlanır.
Toprakta bulunan ve bitki için son derece faydalı olan fosfor elementinin, bitkinin alabileceği forma dönüşmesi için, toprak içinde parçalanmış olarak bulunması gerekir. Mikrobiyal gübreler içinde bulunan organizmalarla, toprak içinde bulunan fosfor parçalanarak bitkinin faydalanabileceği forma dönmektedir.
Mikrobiyal gübreler bitkiden yüksek verim alma yanında; toprak kaynaklı hastalıkları kontrol etmek, toprak sağlığını iyileştirmek ve geliştirmek gibi faydaları da vardır.
Çevreye ve yer altı sularına zararı olmayan bu gübreler, ekolojik dengeyi korumanın yanında, toprağın ph dengesini regüle eder.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
MOBİL TEL: 0532 432 07 93