Ejder Meyvesi

Ejder Meyvesi Bitki Besleme ve Toprak

Ejder Meyvesi Bitki Besleme ve Toprak

Ejder Meyvesi için en ideal toprak Tınlı Topraktır. Tınlı toprağın yarısından fazlası kumdur ve %30-50  arası kilden oluşur kuraklık dönemlerinde çatlamazlar ve mineral yönünden en zengin toprak çeşididir. İşlenmesi kolay olduğundan Pitaya gibi tüm tarım alanlarında da kullanılması gereken en ideal topraktır. Tınlı toprağın içeriğindeki kum mineral yönünden zayıf ancak geçirgen olduğu için toprağın alt katmanlarına köklere kadar oksijenin girmesine yardımcı olur aynı zamanda su tutma özelliğide düşüktür. Tınlı topraktaki kil ve organik madde suyu tutma özelliği olmasından dolayı ve mineral yönünden de oldukça zengin olması Tınlı Toprağı ideal yapmaktadır. Uzun yıllar işlenmiş topraklarda mineral ve organik madde yönünden fakirleşeceği için yada uzun süre bitki topraktaki maddeleri bünyesine çekeceği için zamanla fakirleşir ve bu dönemde artık bitki beslemeye ihtiyaç duyulmaktadır.

TOPRAK

Ana kayaçın parçalanması sonucu oluşan topraklar inorganik maddelerdir. Fakat üstünde zamanla oluşan bitki örtüsünün organik maddelerinide içerirler. Coğrafi etkenler sonucu değişik ortamlarda inorganik ve organik maddelerin karışımı sonucu değişik özelliklerde topraklar oluşur. En iyi toprak, nehir deltalarında bulunmaktadır. Bu oluşum binlerce yıl almaktadır. Toprak bünyesine göre kumlu tınlı, killi tınlı ve killi diye gruplandırılabilir

Toprak bünyesi su tutma kabiliyeti gibi bitkiler için önemli olan fiziksel özellikleri belirlemektedir. Organik madde içeriğide buna büyük katkıda bulunur.

Verimli bir toprak bitkinin besin olarak kullandığı kimyasal maddeleride içermelidir. Dolayısıyla toprağın kimyasal özellikleride önemlidir. Bitkilerin besin olarak kullandığı 16 element bilinmektedir. Bunların dışında sodyum, kobalt ve silisyumunda bazı bitkiler için önemli olduğu iddia edilmektedir.

Bitkinin ihtiyacı ve miktarına göre makro elementler ve topraktaki bulunan miktarlar şöyledir. Karbon,hidrojen, oksijen, azot (0,20-0,50%), fosfor (0,20-0,40%), kükürt (0,02-0,50%), potasyum (0,20-4,0%), kalsiyum (0,10-5,0%), magnezyum (0,20-2,50%). Mikroelementler ise; demir (0,5-5,0%), mangan (0,1-1,0%), çinko (0,003-0,008%), bor (0,003-0,008%),bakır (0,001-0,005%), kobalt (0,003-0,005%) ve molibden (0,003-0,005%).

Bitkiler, karbonu havadan karbondioksit olarak, hidrojen ve oksijeni ise, toprak gözeneklerinde bulunan sudan temin ederler. Azot, genellikle toprakta bulunan azot bakterilerinin hava azotunu, nitrat veya amonyağa çevirmesi sonucu, kökler vasıtasıyla sağlar. Fosfor, kükürt, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ise topraktan kökler vasıtası ile alınır. Bu işlemde topraktaki suyun ve toprağın pH’sinin büyük önemi vardır. Bu elementler belli pH’lerde bitki bünyesine maksimum transfer olurlar. Bu makro elementlerin eksikliği söz konusu ise, kimyasal gübre olarak toprağa verilmektedir.

Mikro elementlerde yine topraktan uygun pH’de bitki bünyesine geçerler. Bitki için, en uygun pH aralığı 6.0-7.4’dir. Bu aralıktaki topraktan makro ve mikro elementler en iyi şekilde bitki bünyesine geçer. Genellikle mikro elementler yaprak gübresi olarak uygulanmaktadır, fakat kökten verilmeleri daha iyidir. Mikro element eksikliği çeşitli hastalık ve dolayısıyla verimde düşüşe neden olurken fazlası toksik etki yapar. Bu nedenle sağlıklı bitki yetiştirmede, toprağın iyi tanınması ve kimyasal analizlerinin yapılarak eksik mikro ve makro elementler belirlendikten sonra eksikliği giderecek miktarlarda gübreleme yapılmalıdır.Aksi takdirde istenilen verim artışı sağlanamaz ve yapılan masraflar boşa gider.

TÜRKİYE TOPRAKLARI

Toprak dinamik özellikte karmaşık kimyasal yapıdadır. Bu nedenle belli bir zamanda yapılan çalışmalar toprağın kimyasal bileşimini kesin belirlemez. Genel fikir edinmek için ülkemiz topraklarının bünyesini, makro ve mikro besin maddeleri içeriği değişik araştırıcılar tarafından incelenmektedir. Dr.Fikret EYÜBOĞLU ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmalar temel alınabilir. Bu çalışmalara göre (T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları) ülkemizde ekilebilir alan 17000000 dönümdür. Bu toprakların yüzde olarak bünyesi ise şöyledir;

Bünye

Kumlu % 3.27

Tınlı     % 50.49

Killi Tınlı           % 41.45

Killi      % 4.74

Ağır Killi           % 0.05

Kumlu toprakların havalanması iyi olmasına karşın su tutma kabiliyeti yoktur. Elverişli hale getirmek için su tutma özelliği olan organik maddeler veya kil içeren malzemeler karıştırılabilir. Perlitte bu amaç için kullanılabilir. En ideal tarım toprağı tınlı olanıdır. Ülkemiz ekilebilir topraklarının yarısı bu türdendir. Yeterli besin maddelerinide içeriyor ise verim yüksektir.

Killi topraklar su tutma kabiliyetinin iyi olmasına karşın partiküller arasında boşluk çok az olduğundan havalanması iyi değildir. Bu nedenle kum veya organik gübre ilave edilerek verim arttırılabilir. Killi, tınlı ve killi ve ağır killi olarak sınıflandırılan ve toplam içinde %46.25 payı olan bu tür toprakların islahı ile verim arttırılabilir.Tarla topraklarının islahı çok pahalı olabilir. Ama sera veya saksı toprağının islahı daha ekonomiktir.

İyi bir toprak, üç kısım tınlı, bir kısım organik madde (tercihen sphagnum yosun torfu) ve bir kısım perlitten oluşur. Bu şekilde hazırlanan yapay toprak verim maksimumdur.

Tipik bir killi-tınlı toprak %34 kum, %53 tın ve %27 kil içerir.

Organik madde:

Topraktaki organik madde, drenaj ve havalanma özelliğini artırıcı olması açısından önemlidir. Toprağın hacim olarak %20-50 arasında değişen organik madde ideal bir bitki gelişim ortamı sağlar. Tarla topraklarında bu oran %2-5 arasında değişir. Organik madde, toprağı gevşek tutar, havalanma ve drenaj özelliğini artırır ve toprak partiküllerinin sıkışmalarını önler.

Kullanılabilecek organik maddeler, seluloz, hemiseluloz, lignin bileşikleri, turba, çiftlik gübresi, hızar tozu, ağaç kabuğu ve yongaları, mısır koçanı, yerfıstığı ve fındık kabukları, çürümüş yapraklar, çeşitli bitkilerin sap ve samanları bu amaçla kullanılabilir. Aynı amaçlı kaba, partiküllü kum, perlit, vermikulit, yanmış kil, kömür, maden curufları, şişmiş polistren ve üre formaldehit köpükleride kullanılabilir. Tüf de bu amaç için idealdir. Sera ve saksıda yapay yetiştirme ortamı olarak bu tür maddelerden yararlanılır.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

Tel: 0532 432 07 93

 

Bir yanıt yazın