Ejder Meyvesi

PİTAYA KÖK

Pitaya Kök

Pitaya diğer tüm bitkilerdeki gibi besinlerinin büyük bir kısmını kökleri ile alır (%80 oranında). %20 lik kısmını ise gövde, dal ve yaprakları aracılığı ile alırlar. Pitaya Kök lerinin önemli işlevleri şunlardır; ağacı toprağa bağlarlar, ağaçlarin topraktan besin ve suyu almasını sağlar, alınan besinleri ve suyu gövdeye iletir ve gerekli organik maddelerin oluşmasını sağlar.

Pitaya nın gelişmesinde su ve besin alınımı hayati önem taşır. Bu önemli işlevi sağlayan köklerin büyümesine etki eden önemli bazı faktörler vardır bu faktörler;

 PİTAYADA KARBONHİDRATLARIN KÖKLERE AKTARILMASI

Ağacın yapraklarında oluşan fotosentez sonucu ortaya çıkan karbonhidratların ortalama % 30’u köklere aktarılır. Bu % 30’luk karbonhidrat miktarı büyüme durumuna göre değişir. Her gün köklere iletilen % 30’luk bu karbonhidratlar ile yeni kökler oluşur ve gelişir. Bu nedenle fotosentez ile oluşan toplam karbonhidrat miktarı çok önemlidir. Karbonhidrat miktarı azalırsa gövdeye göre kök gelişimi daha çok olumsuz etkilenir.

Karbonhidrat miktarının artması için; Pitayalar çok fazla ışık almalıdır. Pitaya nın bulunduğu sera havasında yeterince karbondioksit gazı bulunmalıdır. Toprağımız gevşek ve nemli olmalıdır.

PİTAYA DA BESİN MADDELERİNİN ETKİSİ 

Pitaya kök lerin oluşmasında ve gelişmesinde birinci derecede AZOT, ikinci derecede FOSFOR elementi etkilidir. Mağnezyumun etkisi azot ve fosfora göre daha azdır. Diğer elementlerin etkisi önemsenmemektedir. Azot için nitrat (NO3) veya Amonyum (NH4) içeren gübreler kullanılmalı. Fosfor için fosfat (PO4) içeren gübreler kullanılırsa hem azot hem de fosfor gereksinimi sağlanmış olur.

 PİTAYA DA HAVALANDIRMANIN ETKİSİ

Topraktaki yararlı mikroorganizmalar için oksijen gazı gereklidir. Bu gaz toprak boşluklarındaki havadan sağlanır. Bitki kökleri karbondioksit gaz salgılar. Toprakta biriken karbondioksit gazı kökleri iş görmez hale getirir. Bu durumu gidermek için toprak çapalama ile gevşek hale getirilerek hem karbondioksidin toprak içinde birikmesi önlenir, hem de oksijen alması sağlanır.

PİTAYA DA NEMİN ETKİSİ

Kuru topraktaki besinler, ağaçlar tarafından uzun sürede çok az miktarda alınır. Halbuki suda eriyerek çözünen besinler daha kısa sürede ve daha çok miktarda alınmaktadır. Kökler çok sulu ortamda hava alamayacağı için az gelişir. Bu nedenle özellikle büyüme döneminde toprak hafif nemli ve gevşek olmalıdır. Su stresine giren bitkilerde yapraklardaki karbonhidratlar daha çok kök bölgesine taşınır. Bunun sonucu kökler, gövdeye göre daha iyi gelişir. Kökleri iyi gelişen bitkiler daha iyi ürün vereceği malumdur.

PİTAYA DA SICAKĞIN ETKİSİ 

Topraktaki besinlerin hareket hızı sıcaklık ile artar. Sıcak ve nemli topraktaki besinler çok hareketli olduğundan kökler tarafından alınmaları kolaylaşır. Aynı zamanda biyokimyasal olayların oluşum hızı sıcaklık arttıkça artar. Ancak 45 derece ve üzerinde  enzimler iş görmez. Bu nedenle toprağın sıcaklığı en çok 20 derece olmalı..Seranın içide 45 dereceden yukarda olmamalıdır.

PİTAYA DA TOPRAK YAPISININ ETKİSİ

Pitaya hafif kumlu topraklarda killi topraklara göre; Daha ince, daha çok yan dallı, daha derine inen kökler oluştururlar.

Pitaya kök leri; Humus oranı yüksek , hava ve su geçirgenliği yüksek, iri taşların olmadığı, yeraltı sularının üst seviyeye çıkmadığı toprakları çok sever.  

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

MOBİL TEL: 0532 432 07 93

Bir yanıt yazın