Pitaya Elle Dölleme Nasıl Yapılır ?
Ejder Meyvesi Pitaya Elle Dölleme Nasıl Yapılır ?
Ana vatanı Orta Amerika olan Ejder Meyvesi Pitaya’nın 100’e yakın farklı renk, boyut ve tatta türü mevcuttur. Bu türlerden bazıları elle dölleme yapılarak meyveye dönüşürken bazılarının elle dölleme yapmaya gerek duymadan kendi kendine döllenerek meyveye dönüşmektedir. Ülkemizde de yaklaşık 4 yıldır yetiştirilmeye başlanan bitki ana hatları itibari ile dış kabuğu sarı, yeşil ve pembe renklidir. Yenilen etli iç kısmı beyaz, kırmızı ve bunun ikisinden türetilmiş farklı tonlarda pembe olanları mevcuttur.
Ülkemizde Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim aylarında tomurcuklanarak çiçeklenmeye başlayan Ejder Meyvesi Pitaya tomurcuk landıktan yaklaşık on beş gün sonunda yaklaşık 30-40 cm büyüklüğünde bir çiçek haline gelir. Çiçeğinin içerisinde onlarca adette irili ufaklı erkek organları ve sadece tek bir adette dişi organı yer almaktadır. Sanılanın aksine erkek ve dişi olarak farklı ağaçlarda değil aynı ağacın çiçeğinde iç içe bulunurlar. Erkek organların görevi tozlaşmayı yani döllenmeyi sağlayacak olan polenleri üretmektir. Çiçek 30-40 cm aralığına gelerek olgunlaştığında bir gece açılır (geceleyin 22:00 civarında) ve sabah saatlerinde (saat 09:00 civarı) güneşin iyice yükselmesiyle kapanır. Tam bu açılıp kapanması sırasında döllenme gerçekleşir ve meyve oluşum sürecindeki ikinci evreye geçilir.
Ana vatanı Orta Amerika ve Uzak Doğuda tropikal iklim koşullarının hüküm sürdüğü bölgelerde açık arazilerde dikimler yapıldığı için özellikle gün ağardığı zamanlarda çiçek hala açık durumdayken özellikle arılar ve karıncalar çiçeğin döllenmesinde büyük rol oynarlar ve çiçeğin meyveye dönme süreci daha kolay olmaktadır. Ülkemiz Akdeniz İklim şartlarının hüküm sürdüğü bölgelerde (tropikal iklime en yakın iklim koşullarında) örtü altlarında yani seralarda yetiştirme imkanı bulduğumuz Ejder Meyvesi Pitaya elle dölleme yapılan cinslerde seralarda yetiştirildiği için ve çiçeğinin açık kalma süresi çok kısa olduğu için arılardan ve karıncalardan çokca yararlanılamamaktadır.(Arılar ve karıncalar gece karanlığında işçilik yapmazlar) Bu elle dölleme yapılan cinsler zorunlu olarak bir fırça yada pamuk aracılığı ile el ile dölleme yapılarak meyveye dönüşebilmektedirler.
Elle dölleme işlemi genellikle bir fırça yardımıyla olgunlaşmış çiçeğin içindeki erkek organlarının üzerindeki polenlerin toplanarak dişi organın üzerine dökülmesi şeklinde yapılabilmektedir. Çiçeğin iç kısmında bulunan erkek ve dişi organlarının hassas olmasından dolayı ağır hareket edilmesi işlemin başarı oranını yükseltecekitir. 100 civarında türe sahip olan Ejder Meyvesi Pitaya elle dölleme yapılırken genelde kendi çiçeğinin içindeki erkek organlarının ürettiği polenlerle döllenebilirken bazı türleri kendi tozları ile döllenemez ve mecburen farklı türlerden alınan polenlerle çapraz dölleme şeklinde yapılabilmektedir. Çapraz dölleme yapılırken de her cinsin poleni alınıp kullanılamaz ve genel tozla yıcı dediğimiz cinslerden bu polenler alınarak elle dölleme yapılması gerekmektedir. Bu konu hakkında daha detaylı bir yazı daha hazırlanacaktır.
Ticari amaçlı bir kaç dönüm ve daha fazlası için Ejder Meyvesi elle dölleme yöntemi ile meyve alınabilen cinslere yatırımın yapılması işçilik açısından çok meşekkatli olacağından kendi kendini dölleyebilen cinslere yatırım yapılması daha çok tercih edilebilir. Hobi amaçlı yapılan dikimler için bu durum çokta önemli olmayacaktır.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
MOBİL TEL: 0532 432 07 93