Ejder Meyvesi

Ejder Meyvesi Pitaya Çeşit ve Yorumları

Ejder Meyvesi Pitaya Çeşit ve Yorumları

100 den fazla çeşide sahip Ejder Meyvesi Pitaya nın her bir çeşidinde farklı özellikleri mevcuttur. Lezzet, aroma, grmaj, verimlilik, erkencilik, geççilik iç ve dış renk, sıcak – soğuk direnci gibi kendilerine has özellikleri bulunan pitayaların belli başlı belirgin özelliklerine göre bir kısmını sıralanıp yorumlanmıştır.

GENEL OLARAK DIŞ TEN ve İÇ ET KISMINA GÖRE ANA BAŞLIKLARI

Sarı tenli ve beyaz iç etli olan çeşitler lezzet ve aroma bakımından neredeyse tüm dünyada en çok kabul gören çeşitlerdir fakat bu çeşitlerin kabukları bizim güney bölgelerimizdeki doğal olarak yetişen Frenk Yemişi (Dikenli İncir) deki gibi dikenlidir hatta daha sert diken yapısı vardır. Gramaj olarak orta ağılık (200 – 400) ve altındadırlar, bazılarının olgunlaşma süresi de uzundur. Brix değerleri 20 ve üzerindedir.

Pembe tenli ve pembe iç etli çeşitler Orta Amerika kaynaklıdır. Genelde gramaj olarak iri ve yoğun aromalı ve hoş bir görüntüleri vardır. Hem dış tenleri hemde iç et lerinin görünümleri dikkat çekicidir. Brix değerleri 15-20 aralığında çıkar.  

Pempe tenli ve kırmızı ve mor iç etli çeşitler ağırlıklı olarak Uzak Doğu kaynaklıdır. Gramaj olarak çok çeşitlilik göstermekle beraber genelde ticari büyüklüğe ulaşırlar. Her bir çeşidin kendine özgü aroması vardır dış ve iç et renkleri genelde çok güzeldir. Tür damak tadına uygundur. Brix değerleri 14 -18 aralığında çıkar.

Pembe tenli ve beyaz iç etli çeşitler Orta Amerika ve Uzak Doğu kaynaklıdır. Türkiyede bulunan en çok Vietnam kökenli Vietnam White (Jaina) çeşididir. Kolay bakımı kendi kendine tozlanabilmeleri soğuk dirençlerinin yüksek olması hızla yayılmasını sağlamıştır bu çeşitlerin fakat aroma bakımından Türk damak tadından uzaktır genelde. Gramaj olarak ticari büyüklüğe ulaşırlar. Brix değerleri 8 – 14 aralığındadır.

SARI TENLİ ÇEŞİTLER

Colombian Yellow; H. Selenicereus cinsinden bir çeşittir lezzet değeri en yüksek olan çeşittir. Listenin en üstünde yer alır. Ağacın gövdesi ve meyve dallarındaki belirgin ve keskin diken yapısı meyvenin dış sarı kabuğunda da yer almaktadır. Sonbahar döneminde çiçeklenir kendi kendine tozlanır olgunlaşması 120-180 gün aralığındadır. Geç dönemde çiçeklenmesi yeni meyve sezonu için erken dönemde meyvenin olgunlaşması avantaja çevrilebir. Dış kabuğunun dikenli olması ve gramaj olarak 150-300 gram arası olması dezavantaj durumundadır.

Ecuador ‘Palora’; H. Selenicereus cinsinden bir çeşittir. Colombian Yellow DNA sına çok yakın hatta atasının olduğu tahmin edilmektedir. Hasat zamanı ve olgunlaşma süreci diğer yaz dönemi hasat edilen çeşitlerle benzerlik gösterir. Dış kabuk kısmı yine aynı dikenli fakat gramaj olarak daha büyüktür 300 – 500 gram aralığında gelmektedir. 20 brix değerinin üzerinde çok lezzetli bir çeşittir. Mersin – Erdemlideki seramızda dikilmiş bazıları orta boyda bazıları aşılanmış durumdadır. Bu yaz dönemi aşılardan yeni meyve alınabilir.  

Golden Yellow;  Hylocereus Undatus çeşidinden kaynağının İsrail ve Uzak Doğu olduğu belirtilmektedir. Vietnam White özelliklerinde basit bakımı kolay fakat gerek lezzet değeri açısından gerek aroma bakımından listenin en üst sıralarını haketmektedir. Kendi kendine tozlanıyor olması ve ticari değerini koruyacak büyüklüğe ulaşabilmektedir. (400 gr üstü)

PEMBE TENLİ ve PEMBE İÇ ETLİ ÇEŞİTLER

Dark Star;  Hylocereus guatemalensis ve Hylocereus undatus’tan gelen melez bir çeşittir. Orta Amerika kaynaklıdır. 350 – 700 gram aralığında gelmektedir. Harika bir aroması vardır. Sarı çekirdeksiz 400 gram büyüklüğünde bir üzüm yediğinizi hayal edin. Dış kabuğu biraz koyu renklidir tam toz pembesi olmaz. İç et kısmı hoş bir pembe rengindedir. Kendi tozu kısır değil verimlidir fakat dişicik borusu erkek arterlerinden biraz dışına kadar uzandığı için bazen elle müdehaleye ihtiyaç duyabiliyor yada arı olursa çözüm olur.

Physical Graffiti; Hylocereus guatemalensis ve Hylocereus undatus’tan gelen melez bir çeşittir. Harika bir lezzet ve hızlı büyüme özelliklernden dolayı listenin üst sıralarındadır. Kendi polenleri kısır olduğu için başka genel tozlayıcıya ihtiyaç duyar. Kırmızı çeşitlerden gelecek tozlar lezzetini arttırmaktadır.350 – 700 gram aralığında iri meyveler olur. Yüksek verimli bir çeşittir.

Purple Haze; Hylocereus guatemalensis ve Hylocereus undatus’tan gelen melez bir çeşittir. 400 – 800 gram aralığında iri bir meyvesi vardır. Aroması harikadır. Dış kabuk rengide çok güzel görünümlüdür. Kendi polenleri verimli fakat Dark Star daki gibi dişicik borusunun uzakta olamsından dolayı manuel müdehaleye ihtiyaç duyar.. Arı iyi bir çözüm olabilir.

PEMBE TENLİ ve KIRMIZI – MOR İÇ ETLİ ÇEŞİTLER

Colombia Red; İç et kısmı kan kırmızısıdır. Yüksek verimi olan kendi kendini dölleyen (tozlayan) elle dölemeye ihtiyacı olmayan 350 gr – 550 gr arasında bir büyüklüğe sahip olan ejder meyvesi türüdür. Dış kabuk kısmı pemde iç et kısmı kırmızıdır tadı kivi – şeftali – kavun –muz arasında bir tada benzemektedir. Verimi çok yüksek brix değeri 16 -17 lerde olan geç dönem meyve veren bir çeşittir. Geç dönem gelen meyve pazar açısından harika bir zamanlamada hasat edilmektedir.

Philippines Red (Purple); Filipinlerden gelen bir türdür. Mor renkli iç et kısmı fuşya rengine daha yakın olan bir pembe dış kabuk rengiyle göz alıcıdır. Gövdesi iri ve meyve dallarında güçlü dikenleri mevcuttur. Dikildikten sonra hızlıca adepte olmaktadır çabuk köklenerek hızla köklerini geliştirir güçlü bir kök yapısı vardır. 14 – 15 brix değerine sahip hoş bir aroması vardır. Red JAİNA yı benzerlik göstermektedir. Sağlam yapısı kendi kendine tozlanması bakımının kolay olması ticari büyüklükte meyvelerinin gelmesi listede yer almasını sağlamıştır. 

Royal Red; İç et kısmı mora daha yakın bir renktedir. Hızlı gelişir ve meyve üretimi çok yüksektir. Bu cins üç ile altı aralığın da çiçek açar, ve bu bitki çok miktarda filiz ve tomurcuk üretir. Toprak, hava,bakım koşullarına bağlı olarak birinci yılında meyveye döner. 350 – 700 gram aralığında iri meyvelidir. Kendi kendine tozlanır ve güzel bir aromaya sahiptir. En belirgin özelliği dış kabuğu diğer çeşitlere göre biraz kalın olduğu için meyve hasat zamanı gelsede çatlamadan dayanıklı bir şekilde uzun süre hasat edilmeden bekleyebilmektedir.

Ruby Red; Hylocereus undatus’tan gelen Royal Red ile benzer özelliklere sahip bir çeşittir. Kendi kendine tozlanır iri bir meyvesi vardır. Bitkinin gövdesi çok sağlıklı ve iridir. Kolay hastalanmaz bakımı da kolaydır. Ağacın gövdesi, meyve dalları ve meyvesinin sağlıklı bir görünümü olduğu için dikkat çeker. 400 gram ve üstü meyvelere sahiptir.

PEMBE TENLİ ve BEYAZ İÇ ETLİ ÇEŞİTLER

Vietnamese White (Jaina): Yeni bir Ejder Meyvesi yetiştiricisiyseniz, bu çeşit güzel bir seçimdir. Bu türün temel özelliği, kendi kendine tozlamasıdır; yani elle tozlama olmadan basit bir şekilde yetiştirilebilir bu özelliklerinden dolayı büyük üretim tesisleri için güzel bir tercih olacaktır. Bu tür erkenci olmasından ve basit yetiştiriciliğinden dolayı Ejder Meyvesi seralarının popüler tercihlerindendir. (

Pepino Dulce; Hylocereus Undatus cinsinden bir çeşittir. İlkbaharın sonlarında erken dönemde ortaya çıkan büyük ve kokulu çiçekleri vardır. Erkencilik söz konusudur Türkiyede bulunan en çok çeşit olan Vietnam White (Jaina) ile aynı dönemlerde çiçeklenir yine onun gibi kendi kendine tozlanır ve genel tozlayıcı rolündedir. Meyveler çok iri gelir 500-800 gram aralığında meyveler olur lezzeti diğer beyazlara göre daha lezzetlidir. Brix değeri 14 – 15 lerdedir.

Egypt White;  Hylocereus Undatus cinsinden ve köken olarak İsrail olduğu belirtilmektedir. İri meyveler olması ve meyvenin dış kabuk kısmında solungaçlarının kalın yeşil ve çok diri görüntüsü dikkat çekicidir. Sadece bu özelliği bile listede olmayı haketmektedir.

Costa Rica White; Hylocereus costaricensis cinsinden bir çeşittir. Verimi yüksek olmayan bir çeşittir. Diğer çeşitler 4 farklı dönemde meyve verirken bu çeşit iki kez meyve verir fakat verdiği meyveler çok iri ve lezzetlidir 800 – 1.500 gram aralığında gelir.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

MOBİL TEL: 0532 432 07 93

Ejder Meyvesi Pitaya Çeşit ve Yorumları
Ejder Meyvesi Pitaya Çeşit ve Yorumları
Ejder Meyvesi Pitaya faydaları hakkında daha fazla detaylı bilgi için linki tıklayarak bilgi edinebilirsiniz http://pitayasepeti.com/2019/02/01/pitayanin-faydalari/

Fidan ve Meyve satışı hakkında daha detaylı bilgi için https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

MOBİL TEL: 0532 432 07 93 – 0507 708 84 00
Ejder Meyvesi Pitaya Çeşit ve Yorumları
Ejder Meyvesi Pitaya Çeşit ve Yorumları
Ejder Meyvesi Pitaya Çeşit ve Yorumları

6 thoughts on “Ejder Meyvesi Pitaya Çeşit ve Yorumları

  • can sinan

    Selamlar.
    wietnamise white ve red jeina dan ve ticari değerlerinden de bahsedebilir misiniz rica etsem.
    iyi çalışmalar.

  • Batuhan

    Merhaba, ben bir zamanlar ejder meyvesi tohumu almıştım fakat daha yeni ekicem. Ve hangi çeşit olduğunu bilmiyorum onu nasıl öğrenebilirim? İkinci sorum ise tohumu ektikten kaç yıl sonra meyve verir acaba? şimdiden teşekkürler 🙂

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,
    Tohumdan ne çıkar tahmin etmek çok zor inanın. Varsayalım ki düzgün birşey çıktı onun çimlenip filizlenmesi ve toprakla buluşup meyveye dönmesi ortalama 3 – 7 sene arasıdır.

  • Can

    Yanlış aktarmışım Red jeina değil de , Red Giant cinsi hakkında bilgi bulamıyorum diyecektim. Red Giant cinsi hakkında bilgi var mıdır ? Selamlar, iyi çalışmalar..

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,
    0532 432 07 93 numaradan ulaşabilirseniz detaylı bilgi verebiliriz
    Teşekkürler

Bir yanıt yazın