Ejder Meyvesi (Pitaya) Suda köklenir mi ?
Ejder Meyvesi (Pitaya)‘nın fidanları suda köklenir mi ?
Bir çok bitki türü gibi Ejder Meyvesi Pitaya da suda köklenebilmektedir.
Su İçinde Köklendirmenin Püf Noktaları
Suda köklendirmede en önemli püf noktasını bilmeyenler başarısız oluyor. En önemli şey, az su kullanmaktır. Bir dalı yarım çay bardağı suda veya birkaç dalı yarım su bardağı suda köklendirmeye çalışmalısınız. Ama büyük dallar mesela parmak kalınlığında ve 30cm, 50cm olunca su kabı büyük olacak ve su miktarı ona göre olacak.
Suda beklerken bitki hayatta kalabilmek için hormon oluşturur ve salgılar. Suya karışan hormonun sayesinde hem köklenme oluyor hem hastalıklara karşı direnç oluşuyor. Hatta dalın kendisi hormon salgılamayabilir diye işi garantiye almak için köklenecek dal ile aynı kalınlıkta bir veya iki söğüt dalını ona arkadaş edin. Söğütün suya salgıladığı hormon köklendirmek istediğiniz dalın köklenmesinde aynen köklendirme hormonu gibi iş görür. Bu ince püf noktaları öncelikli olmak üzere şu maddelere de harfiyyen uymalısınız:
1- Su klorsuz olmalıdır. Bunun için iki gün bekletilmiş su gerekiyor. Gerçi bazı bitkilerde hiç farketmez.
2- Suyu haftada bir ya da 10 günde bir defa değiştirin. Daha sık değiştirirseniz yukarda bahsettiğim hormon işe yaramaz, köklenme olmayabilir hatta çürüme olabilir. Hiç değiştirmemek ise suyun tamamen oksijnsiz kalmasına, zararlı bakterilerin çoğalmasına, bitkinin zehirlenmesine sebep olabilir. Eğer hava sıcaksa ve su buharlaşıp eksiliyorsa bitkiyi bardaktan hiç çıkarmadan, kalan suyu dökmeden üstten su ekleyin. Bu daha iyidir.
3- İki haftada bir defa besinli su kullanın. Sıvı bitki besininden sadece küçük bir damlayı suya ilave edin. Besin yoksa çok az miktarda şeker serpebilir veya varsa küçük bir damla mısır şurubu damlatabilirsiniz.
4- Çok serin bir ortam iyi değildir.
5- Şişenin veya bardağın koyu renkli olması gerektiğini tavsiye edenler de var. Bu önemli değil. Yaprakların fotosentez yapabilecek kadar kuvvetli ışığa ve esintiye, havadar ortama ihtiyacı var, işte bu önemlidir.
Evlerde biraz zor
Denemelerimde gördüm ki ortam ne kadar havadar olursa köklenme o kadar kesindir hem çabuk olur. İlkbaharda ve yazın dışarda açık havada tutarsanız köklenme kesindir.
İdeal şartlar
18 – 26C dereceler arasında ılık esintiler, şiddetli aydınlık, yaprakları hafifçe ısıtacak kadar sabah veya akşam güneşi..
Köklenmenin yeterli derecesi
Kökler çıkmaya başladığında hemen dikmeyin. Köklerin en az 5cm uzamış olmalarını bekleyin.
Köklü Çeliğin Dikilişi
Önce bir miktar dişli kum bulun (inşaat yerlerinde sıva için kullanılan iri taneli kum). 2 ölçü toprak + 1 ölçü dişli kum birbirleriyle iyice karıştırıp saksıya doldurun ve sulayın. Islatıcılığı gidinceye kadar kurumasını bekleyin. Yani kumlu toprak orta nemli hale gelmeli. Sonra o saksıya köklenmiş dalı dikin. Üstten hafifçe bastırın. Sulamamanız gerekiyor. Sonra hiç vakit geçirmeden saksıyla beraber şeffaf bir naylona sokup hava almayacak şekilde bağlayın. Naylon yerine kapaklı, hava geçirmeyen şeffaf sebze saklama kutularından kullanabilirsiniz. Güçlü aydınlık bir pencere önünde 7-8 gün bekletin. Kapalı mini sera ortamında %100 hava nemliliği sayesinde kökler hiç çürümeden toprağa adapte olur ve sıkı sıkı tutunmuş olur. Sonra açığa çıkarın ve sulayın.
Bu kapalı sera etkisi yaz ayları çok sıcak olan memleketlerde sıcak yaz günlerinde pek uygun değil. Buna karşı dikkatli olmalısınız. Ya klima ile serinletilen odada ya da eğer mümkünse dışarıda kuzey cephe serin ve hiç güneş almayan bir duvar dibinde bekletmeniz gerekir.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
MOBİL TEL: 0532 432 07 93
https://www.youtube.com/watch?v=rP3mAsB95R8