Ejder Meyvesi

Ejder Meyvesi Pitaya Lezzet

Ejder Meyvesi Pitaya Lezzet, temelde meyvenin çeşidine göre değişkenlik gösterirken başka birçok daha farklı unsurlar yer almaktadır. Bunlardan başlıcaları; dikim yapılan sera nın bulunduğu lokasyon, havanın iklim değişikliğine bağlı olarak ani değişimler göstermesi, bitki besleme, hasat öncesi ve sonrası uygulamalar, hasat dönemi iç ve dış piyasaya göre erken veya geç hasat yapılması vb. Bu başlıkları teker teker ayrıntılamak geregirse;

  • Lokasyon Etkisi;   Ejder meyvesi pitaya ülkemizde halen uyum sürecinde olduğu için örtü altı yetiştiriciliği şeklinde seralarda özellikle Akdeniz iklim şartları ve geçiş ikliminin yaşandığı bölgelerde yetiştirilmektedir. Denizden uzaklaştıkça nem oranı azaldığından ve nem oranıda bitkinin özellikle meyve döneminde ihtiyacı olduğundan hem lezzetini hem de gramajını etkilemektedir. Pitaya nın sevdiği nem oranı %60-65 aralığıdır bu oranı seralarda tutturma çok zor olsada nem oranı düşük olan bölgelerde sisleme, yağmurlama gibi ekstra önlemler almak gerekmektedir. Lokasyonun etkilerinden biriside güneşe göre konumu, yükseklik veya alçaklık ( buna bağlı olarak havadarlık durumu) güneş ışınlarının geliş açısı vb. Gibi etkilerde doğrudan hem verimi hem de lezzeti olumlu ya da olumsuz etkilemektedir.
  • Hava şartları; İklim değişikliğine bağlı olarak ani su baskınları, kuraklık, aşırı sıcaklığa bağlı olarak nem oranın azalıp artması gibi temel hava olayları gerek meyvenin gramajını gerekse lezzetini dolayısı ile de verimini etkilemektedir. 2021 yaz dönemi temmuz ayı sonunda çıkan yangınlarında sebebi olan sıcaklık artışı ve bunun uzun süreli olması pitaya rekoltesini ve sezon içi üretimleri etkilemiştir. 27 temmuz 20 ağustos döneminde yaşanan hava olayı kuzeyli rüzgarların aşırı sıcakla birleşip nem oranını neredeyse sıfır seviyesine kadar yaklaştırması sonucu bitkilerin üzerindeki yeni tomurcukları dökmesine, mevcut taki büyümeye devam eden meyvelerin erken kızararak tam büyütmeden kızarmasına dolayısı ile hasat yapmaya zorladı. Yine kuraklık la beraber yer yüzey suları azaldı yer altı suları daha da derine inerek sulamaya en çok ihtiyaç duyulan temmuz ağustos döneminde olumsuz etkiler yaşattı. Erken kızarma sonucu hasat zamanı belirlenmesi zorlandı ve gramaj kaybı oluştu. Bu dönemde dökülen tomurcukları bitki ağustos sonunda yeniledi  erkencilik ve geçcilik birbirine girerek piyasada fiyatlardaki denge değişime uğradı.
  • Bitki Besleme;  Bitki besleme pitayanın veriminde ve lezzetindeki  doğrudan bire bir etkili olmaktadır. Bitki besleme de aslında meyve öncesi değil hasat sonrası başlamaktadır. Kış aylarından önceki döneme rast gelen bu dönemde meyve için kullanılan tüm mineral ve vitaminler yeniden bitkiye ulaştırılmalıdır. Uyku dönemine rast gelen kış aylarında kökleri sıcak tutacak uygulamalar yapılmalı, bahar ve uyanışla birlikte bitkinin ihtiyaçları karşılanmalıdır. Çiçek öncesi bitki fosfor ve çinko ihtiyacı olacağından gerekli beslemeyi yapmalı, meyve bakma ve büyütme dönemizde potasyum ağırlıklı besleme yapılmalıdır. Bu beslemelerin oranları ve programları toprak analizine göre bir uzmanla yapılmalıdır.
  • Hasat Zamanlaması;  Ejder meyvesi Pitaya Lezzet te en önemli maddelerden biriside hasat zamanıdır. Özellikle hasat zamanından birkaç gün önce sulama yapmak meyvenin lezzetini oldukça olumsuz etkilemektedir onun için kesim yapma zamanından önce sulama yapılmamalıdır. Diğer taraftan meyveyi özellikle yaz döneminde hasat edeceksek çeşitlere göre bazen değişiklik göstermekle beraber genelde 10 gün lük bir zamanımız olacak. Pembeleşme başladığı günden maksimum 10 gün sonra hasat edebiliriz bu sürenin sonunda meyve yarılarak ticari değeri bitmektedir. Eğer meyve iç piyasaya gönderilecekse pembeleştikten sonra 4 veya 5.ci  günlerinde kesilip tam lezzeti yerine geldiğinde hasat edilmelidir. Meyve ihracat veya kurutma tesisine gidecekse 1 veya 2. Günlerinde erken bir dönemde kesilerek hasat yapılmalı bu haliyle yola dayanıklılığı arttırılmalıdır. Aynı zamanda kurutma tesislerinde de bu şekilde hasat yapıldığında zaiyat azalmaktadır. Meyve çok yakın bir pazara gidecekse kesilip ertesi gün ve ya aynı gün tezgaha konulacak poziyondaysa 6.cı veya 8.ci gün hasat yapılabilir.

Meyve ekim, kasım, aralık, ocak aylarından bir tarihte hasat edilecekse günler kısaldığı için ve güneş ışıkları kısalarak açısı daraldığından hasat zamanıda gittikçe uzamakta meyvenin dalında durma süresi uzamakta dolayısı ile gramajıda artmaktadır. Bu durumda da hasat zamanlaması zorlaşarak meyve yarılmaları çoğalmaktadır. Bu durumda da iyi gözlem yapılarak sürekli takip gerektirmektedir.

Ejder Meyvesi Pitaya Lezzet etkileri bu sıralanan konuların dışında yine temelde etkileyen önemli hususlardan birisi de meyvenin cinsidir. Genel başlıklar halinde erkenci cinsler olan beyazlar 30 brix (şeker-lezzet) değeri üzerinden 12-14 aralığında, uzak doğu ve mor iç etli çeşitler 14-16 brix değeri aralığında, İç et kısmı kırmızı olan meksika ve diğer melezlerde 16-17 brix aralığında, iç et kısmı pembe olan orta amerikan melezlerinde 17-19 brix aralığında, iç etkısmı beyaz, pembe, kırmızı, mor olan veya dış kabuk kısmı sarı olan hibrid ve melez çeşitlerde 18 ve üzeri şeklindedir.    

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

MOBİL TEL: 0532 432 07 93

Ejder Meyvesi Pitaya Lezzet
Ejder Meyvesi Pitaya Lezzet

Bir yanıt yazın