Mikoriza (Mycorhiza) Nedir?
Mikoriza (Mycorhiza) Nedir?
“Myco” mantar, “Rhiza” kök anlamına gelir. Köklerdeki mikoriza mantarları ile bitki arasındaki karşılıklı ve faydalı ilişkidir. Mikoriza mantarları, bitki köklerinde kolonize olurlar ve kök sisteminin gerçek bir uzantısı olarak, köklerin giremedikleri ve uzanamadıkları yerlere girerek, orada bulunan bitki besin elementlerinin ve suyun bitki tarafından alınabilmesini sağlamaktadırlar.
Mikoriza (İngilizce mycorrhiza); bazı bitkilerin kökleriyle ortak yaşam, simbioz ilişkisi geliştirmiş olan mantarlara verilen isimdir.
Bu tip ortak yaşamda mantarlar bitkinin asalağı değil, destekçisi rolündedirler. Kelime olarak mantar-kök anlamına gelir. Bitkiler arasında mikorizal durum istisna değil, bir kuraldır. Mikorizal mantar bitki kökünün korteksine (kabuğuna) yerleştikten sonra korteks içine hiflerini (mantar ipliği) salarak iç ortamın bir parçası olmaktadır. İçeride ve dışarıda hızla gelişen hifler dışarıdan içeriye su ve mineral madde, içerden dışarıya da organik madde sağlamaktadırlar. Bu ortak yaşam, doğası gereği çok aktif olup ekosistemde besin döngüsü ve bitki canlılığının devamını sağlamaktadır.
Mikorizaların bitkiye sağladığı avantaj topraktaki besin elementlerinden daha etkin bir şekilde faydalanma, bitkinin mikorizaya sağladığı avantaj ise ona yaşam ortamı ve tutunma yüzeyi sağlamasıdır. Mikorizal faaliyet için çevresel ısı ve nem, havalanma, ışık ( ışıktan korunma), organik madde varlığı gibi faktörler önemlidir.
Yeryüzünde çok sayıda bitkinin mantarlarla simbiyotik bir ortaklık oluşturdukları tespit edilmiştir.
Faydaları
Verimi arttırır. (%30’lara varan oranda)
Kök yapısını ve bitki büyümesini arttırır
Biokütle – Canlı ve kuru ağırlıktaki artış
Mahsul – Daha fazla kök sebzesi ve daha fazla meyve
Filiz gelişimi – Yaprak ve yüzey alanındaki artış
Süs bitkileri ve çiçeklerde 4-6 hafta erken çiçek açma
Kimyasal gübre kullanımına olan talebi azaltır
Fumigasyon veya solarizasyon sonrası ekilen bitkilerin bodur kalmasını önler
Bitki ekim performansını artırır ve erken çıkışı sağlar
Şaşırtma esnasındaki fide şokunu ve fide ölümlerini minimize eder
Meyve ve ürünlerin uniform olmasını sağlar
Patojenlere karşı bitkiyi korur
Hastalıklı ve zayıf fide sayısını en aza indirir
Bitkinin hastalık ve zararlılara karşı direncini artırır
Kuraklık ve streslere karşı bitkiyi korur ve direncini artırır
Zayıf beslenmeye karşı bitkinin korunması
Nakil şokuna karşı bitkinin korunması
Drenaj kıtlığına olan dayanıklılığın artması
Tuza karşı dayanıklılığın artması
Ağır metallere karşı dayanıklılığın artması
Mikoriza Mantarları Bilgileri
Mikoriza mantarları faydalı toprak mikroorganizmaları olup, sağlıklı bitki gelişimi ve toprak verimliliği açısından büyük mikorizaöneme sahiptir. Dünya bitki örtüsünün %85’i için çok önemli rol oynayan ve kök ile birlikte simbiyotik olarak yaşayan bu mantar türleri, bitkilerin kasko sigortası gibi tanımlamalar yapılarak, tarımsal üretimdeki konumu her geçen gün hızla daha da güçlenmektedir.
Aşırı ve bilinçsiz gübreleme ve ilaçlama toprakta bazı istenmeyen olumsuz koşullar ve kirlenmeye sebep olmaktadır. Otoriteler, Mikoriza Mantarlarını toprak ıslahı ve verimliliğinin arttırılmasında en etkili doğal uygulama olarak gösterilmektedir.
Mikoriza Mantarları Besin Alınımına Olumlu Yönde Nasıl Etki Yapar?
Bitkiler su ve besini kökleri vasıtasıyla alır. Kök ile birlikte yaşayan Mikoriza Mantarları köklerin besine ve suya daha kolay ulaşmasını sağlayarak besin maddelerini ve su alım kapasitesini arttırır. Mikoriza Mantarları bitkinin daha fazla su ve besinden yararlanmasını sağlarken bitkiden karbon alır. Bu yüzden kök bölgesinde organik madde miktarı Mikoriza Mantarlarının tam kapasite ile çalışması açısından çok önemlidir.
Mikoriza Mantarlarının Başka Önemli Avantajları Var mıdır?
Toprağın fiziksel özelliklerinin ıslahı
Köklerin besin (N, P) ve su kullanımında 10 ile 100 kat artış ve toprakta bağlı besinlerin salınımını sağlamak
Bitki metabolizmasında hızlanma (Bitkisel Hormon salgıları ve Fotosentez’de artış) ve bunun sonucu olarak
Son yıllarda yapılan birkaç önemli araştırma, Mikoriza Mantarlarının 460 milyon yıldır yeryüzünde var olduğunu ve değişen çevre koşullarında bitkilerle birlikte yaşayarak
onların adaptasyon ve ilerlemesinde önemli bir rol üstlenmiştir.
Mikoriza Mantarları Kök Bölgesinde Tam Olarak NeredeYaşar?
Mikoriza Mantarlarının çok fark lı tipleri mevcuttur. Genel anlamda kök üzerinde yaşadığı yere göre ikiye ayrılır: ENDO (kökün iç bölgesinde yaşayanlar) ve EKTO (kökün dış bölgesinde yaşayan) Mikoriza. Mikoriza’nın etkin olabilmesi için kök ile direkt kontağının olması gerekmektedir.
Mikoriza Mantarları Ne Zaman Uygulanmalıdır?
Mikoriza Mantarlarının dikim ile birlikte üretim sezonu başında genç bitkilerde uygulanması özellikle önerilmektedir. 2-3 yaşına ulaşmış çok yıllık bitkilerde uygulanması çok pahallı ve özel alet ve ekipman gerektir. Yeni dikimi yapılan sebze fidelerinde veya meyve ağaçlarında dikim sırasında uygulanması fide veya fidanın tutumunu arttırır, normale göre çok daha mükemmel bir gelişme imkanı verir. Dekoratif amaçlı büyük ağaçların yeni bir yere dikimi msırasında, saksı bitkilerinde rahatlıkla kullanılabilir.
Mikoriza Mantarları Kuraklık Problemine Çözüm Olabilir mi?
Mikoriza Mantarlarının gerek kök yüzey alanını genişletmesi gerekse köklerin su ve besin alınım gücünü koşullara bağlı olarak 5-7 kat arttırabilmesi, özellikle küresel ısınma ile birlikte yoğun olarak gündeme gelen kuraklık problemine ciddi anlamda çözüm olabilmektedir. Mikorizaların etkinlikleri özellikle çok olumsuz çevre (kuraklık, soğukluk) ve toprak koşullarında (çoraklaşma, çölleşme, ağır metal birikimi, tuzlanma gibi) kendini çok
daha iyi gösterebilmektedir.
Neden Mikoriza
İnce kökler ve kök tüyleri topraktaki besin maddelerini bulur ve alırlar.
Mikorizal hifler ise bunu çok daha iyi yapmaktadır.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya Mikoriza (Mycorhiza) Nedir? Mikoriza (Mycorhiza) Nedir?
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
MOBİL TEL: 0532 432 07 93