PİTAYA İÇİN KALSİYUM
Tüm bitkilerde olduğu gibi Pitaya için Kalsiyum bünyede pasiftir ve enerji girişi gerektirmez. Kalsiyum hareketliliği esas olarak ana gövdede tam ortadaki odunsu sert bölümün içindeki ksilemde su ile birlikte gerçekleşir. Bu nedenle kalsiyum alımı doğrudan bitkilerde ve Pitaya da terleme oranı ile ilişkilidir.
Yüksek nem, soğuk ve düşük terleme oranları kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Tuzluluk birikimi ayrıca bitki tarafından su alımını azalttığı için kalsiyum eksikliğine neden olabilir.
Bitkilerdeki kalsiyum hareketliliği sınırlı olduğundan, kalsiyum eksikliğinde genç yapraklarda (geri dönüş veya yanıklar) ve meyvelerde (çiçek ucu çürüklüğü) oluşur. Bu nedenle, sürekli büyüme için sürekli bir kalsiyum kaynağına sahip olmak gerekir.
BİTKİLERDE KALSİYUM ROLLERİ
Tüm diğer bitkiler ve Pitaya için Kalsiyum önemli bir bitki besin maddesidir. Birçok rolü var:
- Diğer besin maddelerinin metabolik süreçlerine katılır.
- Uygun bitki hücre uzamasını destekler.
- Hücre duvarı yapısını güçlendirir – kalsiyum bitki hücre duvarının önemli bir parçasıdır. Hücre duvarlarına stabilite veren ve hücreleri birbirine bağlayan kalsiyum pektat bileşikleri oluşturur.
- Enzim ve hormonal süreçlere katılır.
- Bitkinin ısı stresine karşı korunmasına yardımcı olur – kalsiyum stoma fonksiyonunu iyileştirir ve ısı şoku proteinlerinin indüksiyonuna katılır.
- Bitkinin hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur (bitki hücre duvarını bozan çok sayıda mantar ve bakterilerin yol açtığı hastalık ve hücre duvarı istilasına karşı bitkiyi korur)
- Meyve kalitesini yükseltir.
- Stomaların düzenlenmesinde rol oynar.
KALSİYUMUN BİTKİLERDE ALIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Kalsiyum toprakta fosfor gibi diğer elementlerle çözünmeyen bileşikler oluşturur. Çözünmeyen bir bileşik formunda olan kalsiyum, bitkiler için kullanılabilir değildir.
Kalsiyum
pozitif yüklü bir iyon olduğu için toprakta negatif yüklü kil ve organik
parçacıkların yüzeyine adsorbe edilir.
Toprak partiküllerine adsorbe edilmiş pozitif yüklü iyonlara “değiştirilebilir
iyonlar” denir, bunlar toprak çözeltisinde bulunan diğer iyonlarla
değiştirilebilir. Toprak analizi, topraktaki toplam kalsiyumun değil,
değiştirilebilir kalsiyum iyonlarının seviyesini belirler, çünkü
değiştirilebilir kalsiyum bitkinin kullanabileceği formdur.
Toprak analizindeki çeşitli faktörler, bitkiler ve Pitaya için kalsiyumun kullanılabilirliğinin değerlendirilmesine yardımcı olur:
- Toprak pH’ı – genellikle daha yüksek pH seviyesine sahip topraklar daha fazla kullanılabilir kalsiyum içerir.
- CEC – bu, toprağın tutabileceği pozitif yüklü değiştirilebilir iyonların toplam miktarını tanımlayan bir toprak özelliğidir. Daha yüksek bir CEC, toprağın kalsiyumu adsorbe etme ve tutma kapasitesini ve dolayısıyla daha yüksek kalsiyum kullanılabilirliğini gösterir.
- Rakip iyonların varlığı – kalsiyum sodyum (Na +), potasyum (K +) ve magnezyum (Mg + 2) gibi pozitif yüklü iyonlarla rekabet eder. Bu pozitif yüklü iyonların çok fazla uygulanması, bitkiler tarafından kalsiyum alımını azaltabilir. Sodyum iyonları adsorbe edilen kalsiyumun yerini alabilir, toprak yapısına zarar verebilir ve kalsiyum kullanılabilirliğini azaltır.
TOPRAKTAKİ
KALSİYUMUM DİĞER REAKSİYONLARI
Kalsiyum-fosfor
çökeltme – toprak çözeltisinde serbest kalsiyum biriktiğinde (örneğin toprak
pH’ı yüksek olduğunda), kalsiyum fosforlu çözünmez bileşikler oluşturma
eğilimindedir. Sonuç olarak, fosfor kullanılabilirliği de önemli ölçüde
azalır.
Kalsiyum toprak yapısını stabilize eder – toprak partiküllerine adsorbe edilen kalsiyum toprak yapısının stabilize edilmesine yardımcı olur. Adsorbe edilmiş sodyum, toprağın kuru olduğunda çatlamasına ve ıslakken şişmesine neden olabilir. Kalsiyum adsorbe edilen sodyumun yerini alır ve toprak yapısına zarar gelmesini önler.
KALSİYUM YETERSİZLİĞİ
Kalsiyum eksikliğine genellikle düşük kalsiyum bulunabilirliği veya düşük terleme oranları ile sonuçlanan su stresi neden olur. Kalsiyum eksikliğinin belirtileri arasında genç yaprakların kıvrılması veya genç yapraklarda kuruma veya lekelenme, zayıf büyüme, yaprak ucu yanıkları, bodur kökler ve meyve de çatlama uçlarında çürüme bulunur.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
MOBİL TEL: 0532 432 07 93