Ejder Meyvesi Pitaya da Kök Yapısı
Ejder Meyvesi Pitaya da Kök Yapısı
Karasal hayata uyum sağlamış bitkilerde yerçekimi doğrultusunda genellikle toprak içerisinde gelişerek bitkiyi toprağa bağlayan organlara kök denir. Bitkiyi toprağa bağlamanın yanısıra, topraktan su ve çözünmüş inorganik maddeleri alarak daha üst doku ve organlara taşımakla görevlidir kökler. Bazen değişime uğrayan (metamorfoz) kökler, bunların dışında da görevler üstlenebilirler. Kök tohum çimlenmesi sırasında, embriyonun kökçük adı verilen kısmının gelişmesi ile şekillenir. Bitkinin toprak altında gelişen kısmıdır. Tohum sırasında ilk oluşan köke birincil (primer kök) adı verilmektedir. Birincil kökten oluşan yan köklere ise ikincil (sekonder) kök adı verilir, bunlardan da ayrılan kökler üçüncül (ek) kök adını alır.
Kök, temel fonksiyonu olan su ve çözünmüş mineral madde alınımı dışında farklı fonksiyonlarıda üstlenmektedir; besin deposu işlevi, tutunma fonksiyonu işlevi, bazı bitkilerde fotosentez görevi, parazit olarak yaşadığı konaktan su ve inorganik maddeleri alabilmek için sömürücü olarak görev alabilmekte ve bazı bitkilerde de bitkinin ana gövdesine destek görevi görmektedir.Kökün uç bölgesinde bulunan epikal (uç) meristemler yani büyüme noktaları yüksük(kaliptra) adı verilen bir yapı ile sarılmış durumdadır. Yüksük hem kök uçlarını korurken hemde kökün toprak içerisinde toprak parçacıklarından zarar görmeden ilerlemesini sağlar.
Çift çenekli bitkilerde birincil kök hakim durumdadır. Ve bu kök sistemine kazık kök adı verilmektedir. Tek çenekli bitkiler ise ek kökleri yoğun olarak içerdiğinden saçak kök sistemine sahiptir. Saçak kökler oldukça fazla sayıda bulunmaları nedeni ile kök yüzeyini arttırmakta ve bu da madde emilimini kolaylaştırmaktadır. Ejder Meyvesi Pitaya da kök sistemi tek çenekli bitkilerdeki kök siteminden olup saçak kök sitemine sahiptir. Özellikle ilk yıllarında bir avuç içi kadar büyüklüğü olan bu kökler ilerleyen yıllarda iki avuç büyüklüğüne ulaşmakta ve yatay olarak yanlara doğru genişlemektedir. Derinlemesine gitmeyen Pitaya nın kökleri oldukça hassas olduğu için kolay bir şekilde ilerleyebileceği bir toprak yapısına ihtiyaç duymaktadır. Kumlu, milli ve geçirgen yapılı topraklarda daha rahat gelişme imkanı bulmakta sağlıklı bir gelişim göstermektedir. Dikim sırasında bu özellikleri dikkate alınarak plan yapılırsa bitki gelişimi oldukça sağlıklı ilerleyecektir.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
MOBİL TEL: 0532 432 07 93