Ejder Meyvesi Pitaya için Su
Ejder Meyvesi Pitaya için Su
Kaktüs familyası alt türlerinden olan Ejder Meyvesi Pitaya için Su az verilmesi gereken fazla suyu sevmediği algısı bilinenin aksinedir. Suyu çok sevmektedir çok sık sulanıp köklerin nefes alamayacağı toprağa oksijen gidemeyeceği kadar sulamak Pitaya ya olduğu gibi diğer bir çok bitkiye oldukça zarar verecektir. Tam bu noktada dikim yapılan toprak yapısı da önemli hale gelmektedir.toprağın kum oranı yüksek ise çok su tutmayacağı için hem sık hemde fazla sulama yapılması gerekecektir. Toprağın kil oranı yüksek se çok su tutacağı için daha az sıklıkta sulama yapmak gerekecektir. Bunu anlamanın yolu da toprak analizi yapmaktan geçer. En ideal toprak tınlı toprak dediğimiz kum oranı %35 lerde Kil oranı %50 lerde ve gerisi organik madde olan toprak çeşididir. Hem su tutma oranı yüksek hemde geçirgen yapıda hemde organik madde ce zengin olan topraktır. Daha detaylı bilgi için linkteki yazımızı inceleyebilirsiniz. https://ejdermeyvesipitaya.com/ejder-meyvesi-bitki-besleme-ve-toprak/
Sulama Sıklığı ve Evreleri
Pitayanın dikiminin yapıldığı toprak sulamanın sıklığını ve miktarını belirler. Çorak bir toprak, kumlu topraklarda sulama sıklığı fazlayken killi (kırmızı, beyaz ve sık) topraklarda sulama sıklığı biraz daha uzun olmalıdır. Önemli hususlardan biriside hayvan gübresinin fazla olduğu topraklarda da sık sık hortumlama yöntemiyle gıdanın köklere kadar gitmesi sağlanmalıdır.
Ejder Meyvesinin dalından kesilip toprakta, torbada yada saksıda geçirdiği ilk aylarında biraz büyüdüğü fidan olduğu döneminde, gelişip büyüdüğü dönemde, meyve alınan dönemde, yaz aylarında ve kış aylarında farklı oranlar ve sıklıkta su ihtiyacı vardır.
İlk dalından kesilip dinlenmeye alınan çelik susuz bırakılır ve 4-5 inci gününde toprakla buluştuğu anda can suyu verilir ilk aylarda hangi dönemde ve yerde olunursa olunsun haftada bir sulanır. Biraz büyüyüp gelişme sağladığı dönemde sulama sıklığı 20 gün ortalamada bir sulanır. Kış aylarında büyük ağaçlar 30 günde bir sulanır Meyve alınacak dönemlerde genelde sıcakların başladığı dönem olacağı için büyük Ejder Meyvesi (Pitaya) 15 günde bir damlamadan sulanır bazen özellikle Temmuz-Ağustos dönemlerinde hortumla yada yağmurlama sistemi ile dalların ve gövdelerinde hafta da bir sulanması gerekir.
Gözlemleme
Sulama da temel gösterge toprağın kuruluğudur buda sadece gözle görünen üst kısmı değil elle yada bir araç aracılığı ile toprak biraz kazılarak derinlerde kökün yakın olduğu bölgede su oranı nedir diye kontrol edilmelidir. Çünkü bitkinin toprakla buluştu bölge bazen kuru görünürken kökün bulunduğu bölüm çamur olabilmektedir.
Gözlemleyerek bulunduğunuz toprağın yapısına göre uygulama yapmanız gerekmektedir.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
Tel: 0532 432 07 93
Bir sorum olacak . Pitaya kaktüsü tuzlu suya ne kadar dayanıklıdır ? Yani su ölçümleri sonucu degerleri en az ne cikmakidir ? Aci suya nekadar dayanir ve en önemlisi meyve kalitesini ne oranda etkiler ?
Ümit Bey Merhabalar,
Ejder Meyvesi(Pitaya) bilindiği gibi ülkemizde henüz çok yeni yetiştirilmeye başlanmıştır. Bilindiği gibi Ejder meyvesi (pitaya) Uzak Doğu ve Orta Amerika gibi tropikal iklimin yaşandığı bölgelere özgü bir üründür. Ülkemizde bu iklime en yakın iklim koşulları Akdeniz bölgesinde (Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Kıbrıs) yaşanmaktadır. Aşırı su, aşırı soğuk, aşırı sıcak ve aşırı havasızlık gibi hassasiyetleri olan bitki en uygun yetişme şartlarını örtü altında bulabilmektedir. Tüm bu hassasiyetlerin yanı sıra ekstradan aşırı tuz bitkinin hassasiyetini arttıracaktır. Bu konuda henüz yaşanmış bir tecrübemiz olmamakla beraber Tübitak tarafından yayınlanan bir makale bize sulama suyundaki tuz oranının bitkiler üzerindeki etkileri hakkında bir fikir verebileceğini düşünüyoruz.
Bilim ve Teknik -TÜBİTAK / Ağustos 2010
Sulama suyu toprak tuzluluğunu etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bitkiye verilecek tuzlu su kök bölgesinde tuz fazlalığına neden olarak bitkinin topraktan su ve besin almasında zorlanmasına ve “fizyolojik kuraklık” denen durumun ortaya çıkmasına yol açar. Oluşacak tuz stresi koşullarındaki bitkilerde enzim aktiviteleri ve zar geçirgenlikleri azalır. Kloroplast gibi önemli organelleri zarar görür. Biriken sodyum nedeniyle potasyum alımı engellenir ve iyon dengesi bozulur.
Besin ve su alımının zorlaşması ve tuz stresinin diğer etkileri nedeniyle;
— bitkilerde büyüme geriliği,
— tomurcuk oluşumunda azalma,
— yaprakların yeterince gelişememesi,
— yapraklarda lekelenmeler gözlenir.
Kısaca metabolik fonksiyonları bozulan tuz stresi koşullarındaki bitkinin ilerleyen süreçlerde ölümü söz konusu olabilir.
Dr. Özlem İkinci