Ejder Meyvesi’nin Üzerine Kar Yağdı
Ejder Meyvesi’nin Üzerine Kar Yağdı
Denizi ve güneşi ile bilinen Mersin’de hava sıcaklığı 1 dereceye kadar düştü. Kentte sağanak yağış yerini kara bıraktı. Merkez Yenişehir ve Mezitli, Tarsus ve Erdemli ilçelerine kar düştü. 30 yıl aradan sonra gerçekleşen bu hava olayı aslında pek adını bilmediğimiz yumuşak dolu veya tanecik kar olarak bilinen ‘graupel’ yağışıdır. Deniz etkisi ile deniz üzerinden gelen bulutların ani soğuk hava kütlesi ile buluşma ile gerçekleşen durum kar yağışı olarak değerlendirilir.
Ejder Meyvesi’nin Üzerine Kar Yağdı yıllar sonra gerçekleşen bu durum özellikle Mersin il genelindeki Pitaya üreticilerimiz için bir ilk oldu. 08 ve 09 Şubat 2020 tarihlerinde sabah saatlerinde 05:30 ile 08:30 aralığındaki lapa lapa kar yağma görüntüsünün güzelliği bir yana dursun Tropikal hava şartlarda yetişmeye alışmış bir bitkinin seraların içerisinde de olsa üzerine kar yağması alışılmış ve bilinen daha önce karşılaşılan bir durum değildir. Aslında ülkemizde Akdeniz iklim kuşağında kar yağması da pek alışılmış bir hava olayı değildir bunun içinde hazırlıksız yakalanmış üreticilerimiz olabilir.
Tropikal iklimden gelen Ejder Meyvesi’nin Üzerine Kar Yağdı ne yapmalıyız ? Öncelikle tarımsal faliyet gösteren sektörün tüm bileşenleri çok iyi derece de olmasada hava olaylarına birazda olsa hakim olması gerekmektedir. Tüm yıl boyunca yapılan üretimleri etkileyen en büyük etken havanın genel durumudur. İklimin genel karakteristik bir yapısı elbette vardır fakat hangi hava durumların da nasıl hareket ediceği havanın haftalık günlük ve anlık değişimleri ile belirlenmektedir.
İlk bahar, yaz, ve son bahar dönemlerinde kısmen daha uzun süreli gerçekleşen hava olaylarında daha rahat hareket edilebilmekte fakat kış dönemini kapsayan aralık ve mart ayları arasında deyim yerindeyse her an tetikte olmak gerekmektedir. Pitaya gövde ve dal yapısı özelliği olarak neredeyse %80 a yakın bir kısmı sudur su derece olarak 0 ve sıfırın altına – eksiye düştüğünde donacağı için bu süreç bitkide onarılamaz bir zarar verecektir. 0 sıfır ve sıfırın altında öncelikle turuncu renkte lekeler meydana gelmekte ardından güneş yanığındaki gibi su toplamakta sonrasında kısmı yada son olarak tam ölüm gerçekleşmektedir.
Derece Düşerse Ne Yapmak Gerekir
Kış dönemi Hatay dan Bursa, İstanbula kadar olan bölgelerdeki Pitaya yetiştiricileri üretim yatıkları lokasyonda dereceler 0 ve sıfırın altına düşeceği zaman dereceyi 3-5 ve üzerinde tutması gerkmektedir. Bunun birden fazla yöntemi bulunmaktadır, en basit yöntem odun veya kömür sobası, doğalgaz, elektrik veya motorin ile çalışan tam donanımlı kalorifer sistemli ısı kaynaklı yöntem, jeotermal veya jeotermal bulunmayan bölgelerde sondaj suyu ile dereceleri yüksekte tutma yöntemi son olarakta makine yardımı ile veya basit yöntemlerle dumanlama yöntemi.
En basit yöntem olan büyük veya orta ölçekli odun yada kömür sobasıdır Sobanaın büyüklüğüne göre odun yada kömür yakarak derece üst seviyelerde tutlmaya çalışılır.
Jeotermal enerji ye sahipsenin çok şanslısınız 400-500 dereceye kadar varan yeraltı sularını sera ortamında dolaştırarak dereceleri üst seviyelerde tutmak çok kolay bir yöntemdir fakat bu ülkemizde özellikle Denizli, Aydın, Afyon gibi sınırlı bölgelerde bulunmaktadır. Diğer geri kalan bölgelerde yeraltı suları genelde yaz kış 15-17 derece aralığında dır. Sondaj yöntemi ile yer yüzüne çıakrılan bu sular serların içerisinde yada dış kısmında yağmurlama yöntemi ile dereceyi biraz yükseltirler ve sabitleme imkanı vardır.
Son dönemde görülen çeşitli makinalarla sunni olarak üretilen duman da seranın içerisinde yoğunluk oluşturarak don etkisinden kurtarabilmekte ve dereceyi yukarda tutabilmektedir.
Özetle, Ejder Meyvesi’nin Üzerine Kar Yağdı demeden çok ama çok önce daha henüz kurulum aşamasında bölgenin genel iklim şartlarına göre daha yatırım aşamasında derecenin düşme ihtimaline göre bazı önlemleri başta almak gerekmektedir.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
MOBİL TEL: 0532 432 07 93