MEYVE VERMEYEN PİTAYA
Meyve Vermeyen Pitaya
Ejder Meyvesi Pitaya egzotik, göz alıcı muhteşem bir renge sahip, farklı aroması olan tropikal bir meyvedir. Ana vatanında açık arazilerde yetiştirilebilen bu kaktüs ailesinin en güzel fertlerinden birisi olan bitki ülkemizde Akdeniz İklimi ve Akdeniz İkliminin geçiş yaptığı bölgelerde örtü altı dediğimiz seralarda yetiştirilebilmektedir. Çok uzun yıllara dayanmayan bitkinin geçmişi 4-5 yıl kadar önce çoğalmaya başlamıştır. İlk başlarda farklı çeşitlerin çeliklerinden yetiştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmalardan bazıları sorunlu genetik yapısı bozuk çeşitleri de beraberinde getirmiştir.
Dünya genelinde 100 den fazla farklı çeşidi olan Pitaya Türkiye ye Filipinler, Vietnam, Tayland, Çin, Endonezya gibi Uzak Doğu ülkelerinin yanı sıra Güney Afrika ve Orta ile Güney Amerika tarafından da değişik çeşitleri gelmiştir. Tüm bu çeşitlerin arasında verimli olmayan çiçeğe dönüşmeyen, çiçeğe dönüşeceği sırada sararıp solan meyveye oturamayan çeşitlerden de gelmiştir. İlk çoğaltmalar yapılırken de bu çeşitler büyütülmüş Adana, Mersin, Antalya ve diğer bölgelere dağılmıştır. Diken yapısı, dikenlerinin arasındaki dalga yapısı ve gövdesi birbirlerine çok benzeyen Pitayalar da bu verimsiz çeşit anlaşılamadığı içinde çoğaltılmıştır.
İyi yetiştirildiği takdirde kış döneminide sorunsuz bir şekilde atlatırsa ortalama 12 – 16 ay gibi bir sürede verime geçen – meyve vermeye başlayan- Pitaya yaz aylarında tomurcuklanmaya başlar ilk tomurcuk görünmeye başladıktan 15 gün içinde tek gece açacak olan yaklaşık 35-45 cm arasında büyüklüğe sahip çiçeğe dönüşür. Bu çiçeğin içerisinde hem erkek hemde dişisi yer alır. Erkek lerin taşıdığı polenler dişicik borusundan geçerek yumurtalık bölümünde döllenir ve meyve oluşumunun ilk süreci başlamış olur. Endosperm denilen bu ilk bölüm yumurtalığın içerisinde protein ve mineralce zengin bir kısımdır bu sert bir kabukla çevrilerek bitki kendisini buraya kopyalar daha sonra liflerle bezenmiz iç et kısmı yavaş yavaş oluşmaya başlar en sonunda dış kabuk kısmınıda oluşturarak tam anlamıyla tüm tohumlarını koruma altına alır. Tüm bu süreçleri gerçekleştirebilmesi için erkek ve dişicik borularının oluşması yani 35-45 cm lik bir çiçeğin oluşması gerekmektedir. Meyve vermeyen Pitaya da bu bölüm oluşamadan tam çiçek öncesindeki son halinde sararma olur ve bir süre sonra kuruyup düşer. Fotoğraf ve videolarda bu çeşidin örneklerine ulaşabilirsiniz.
Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya
Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/
www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.
Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin
Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya
Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul
MOBİL TEL: 0532 432 07 93