Ejder Meyvesi

Bitkilerin ve Ejder Meyvesinin Sıcaklık Toleransı

Bitkilerin ve Ejder Meyvesinin Sıcaklık Toleransı

Optimum Sıcaklık

Bitkilerin temel fizyolojik yaşam olaylarının gerçekleşmesi ve gelişebilmeleri için ihtiyaç duydukları sıcaklık aralığı 5-36 oC aralığında değişmektedir.

Bahçe bitkilerinin yetiştirilmesinde amaç: en yüksek verim ve kaliteyi sağlayacak bir optimum sıcaklık rejiminin sağlanmasıdır.

Optimum sıcaklık sınırı bitki tür ve çeşitlerine göre büyük ölçüde farklı olabileceği gibi, bitkilerin içinde bulundukları gelişme devrelerine de büyük ölçüde bağlıdır.

  • Çimlenme
  • Sürme
  • Çiçeklenme, Döllenme
  • Meyve Olgunlaşması gibi…

Bitkilerin çoğunluğu, gelişmedönemi içinde, gündüz sıcaklığından daha düşük gece sıcaklığı isterler.

 

Sıcaklık Toplamı

Herhangi bir bitkinin belirli bir gelişme evresini tamamlaması için belli bir sıcaklık toplamına ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı karşılamak için, belirli bir temel sıcaklığın (minimum gelişme-eşik sıcaklık) üzerindeki günlük sıcaklık derecelerinin toplamı alınmaktadır ve birimi“gün-derece”dir. Ejder Meyvesi +10oC’nin üzerindeki sıcaklıklarda gelişme gösterdiğinden, herhangi bir ekolojide bir üzüm çeşidinin sürme ve olgunlaşma dönemleri arasındaki “Etkili Sıcaklık Toplamı İsteği”, bu periyot içinde 10oC ve üzerindeki günlük ortalama sıcaklıkların toplanmasıyla hesaplanmaktadır. Meyve türleri için ”Etkili Sıcaklık Toplamı” nın hesaplanmasında sert çekirdekli meyveler için +5oC, yumuşak çekirdekli meyveler için +7oC, Antepfıstığı için +12oC esas alınır.

 

Düşük sıcaklık

Düşük Sıcaklığın Yararlı etkileri:

Bazı kışlık sebze türlerinde vegetatif devreden generatifdevreye geçişi hızlandırır. Lahana, karnabahar, turp, havuç, kereviz, soğan, pırasa; tohum veya fide döneminde 4-10oC civarında 4-8 hafta geçirmeden çiçeklenemez, meyve ve tohum oluşturamaz. oluşturamazlar. Bitkilerin generatif faza geçebilmeleri için düşük sıcaklık isteme olayına “Vernalizasyon=Soğuklama”adı verilir. Düşük sıcaklıklar yazlık bazı sebze türlerinde de (domates, fasulye, bezelye) erken çiçeklenmeyi ve meyve tutumunu uyarıcı etkide bulunmaktadır. Düşük sıcaklığın Ejder Meyvesine malesef yararından çok zararı vardır onun için düşük sıcaklıktan korunmanın tedbirleri baştan düşünülerek önlemi alınmalıdır.

Düşük Sıcaklığın Zararlı Etkileri:

  • Bitkilerde hücreleri ve hücreler arası boşlukları dolduran suyun sıcaklığı donma noktasına, hatta buna yakın derecelere düştüğünde, ölümle sonuçlanan zararlanmalar meydana gelmektedir. Aslında bitkilerde soğuk zararı, sıcaklığın minimum gelişme derecesinin altına düşmesi ile başlamaktadır. Bu devrede fotosentetik aktivitenin sona ermesi ile bitki zorunlu dinlenmeye girmektedir.
  • Dokularda sıcaklığın donma derecesine düştüğü durumlarda, özellikle hücreler arası boşluklardaki suyun donması sonucu oluşan buz kristalleri, hücre duvarlarını parçalayarak hücrelerin mekanik olarak zararlanmalarına yol açmaktadır. Bunun sonucu olarak, hücre öz suyunun ortamdan çekilmesi, aynı zamanda yapısında bulunan proteinlerin koagüle olmasından dolayı protoplazmanın pıhtılaşmasına, enzimlerin etkisiz kalmasına neden olmaktadır.
  • Kışın, soğuk nedeniyle kökler tarafından suyun alımının azalması, herdemyeşil bitkilerde transpirasyonla kaybedilen suyun karşılanmamasına neden olarak doku kurumalarına yol açmaktadır.

 

  • Yetiştiricilik sırasında, özellikle çiçeklenme dönemindeki düşük sıcaklıklar (10 oC’nin altında) meyve ve sebzelerde meyve tutumu sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Çünkü, bu sıcaklıklarda tozlanma ve döllenme için gerekli olan çiçek tozlarının gelişememesi veya gelişse bile çimlenme yeteneğinde olmaması, dişicik tepesinin çiçek tozlarını kabul etmemesi gibi nedenlerle döllenme sorunları ortaya çıkar. Bunun yanında döllenme meydana gelse bile meyve irileşemez, küçük kalır. Bu da verim ve kalitenin düşmesine neden olur.
  • Düşük sıcaklığın Pitaya ya verdiği zarar telafi edilememektedir. Bunun için başta önlem alınmalıdır.

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

www.ejdermeyvesipitaya.com adreslerimiz.

Türbe Mah. Hutbetaşı Cad. No:90 Erdemli – Mersin

Altıayak Mah. Fevzi Çakmak Cad. No:99 Kepez – Antalya

Toplantı için: Bahçeşehir Merkez Başakşehir – İstanbul

Tel: 0532 432 07 93

 

Bitkilerin ve Ejder Meyvesinin Sıcaklık Toleransı
Bitkilerin ve Ejder Meyvesinin Sıcaklık Toleransı

Bir yanıt yazın