Ejder Meyvesi

Ejder Meyvesi Pitaya Nasıl Yetiştirilir?

Ejder Meyvesi (Pitaya) Orta ve Güney Amerika kökenli fakat bugün ticari olarak Malezya, Vietnam, İsrail ve nihayet Türkiye’de Mersin, Adana, Antalya, Muğla gibi denize sıfır Akdeniz İkliminin hakim olduğu yüksekliği maksimum 200 rakım olan yerlerde üretilmektedir.

Uzun kaktüs benzeri ağaçlara sahip olan meyvenin çok büyük, beyaz, kokulu ve sadece gece açan hatta bir dönem Meryem Uzerli’nin dahi oynadığı diziye isim olmuş, Gecenin Kraliçesi adında çiçeğe sahiptir. Ejder Meyvesi, diğer deyişle Pitaya, tatlı , kremamsı ve çok güzel, sıradışı bir aromaya sahiptir. Tanesi 1 kg kadar olabilen Ejder meyvesinin en güzel tüketim şekli soğuk olaraktır.

Ejder Meyvesi (Pitaya)‘nin iç kısmı kırmızı meyve olan türü beyaz etli olan türe göre çok daha lezzetli ve daha tatlı bir aromaya sahiptir. Ayrıca Kırmızı ejder meyvesi çok daha faydalı ve verimlidir. Susama benzer çekirdekleriyle kivi izlenimini verir.  Taze meyve olarak yenilir, kozmetikte ve ilaç sanayinde kullanılır, hatta  çiçekleri de ayrıca yenilebilir ve çay olarak içilebilir.

Ejder Meyvesi Pitaya Nasıl Yetiştirilir

Ejder Meyvesi Pitaya Nasıl Yetiştirilir üretiminin genel olarak kolay olduğunu söyleyebiliriz. Kumlu milli organik madde bakımından zengin bir toprağa dikilen çekirdekler yeterli nem ve su ile desteklenerek birkaç hafta gibi bir sürede köklen dirilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey tohum almak etkili bir yöntem değildir. Piyasada satılan kısır tohum sayısı çok yüksektir ve meyve vermeden sadece çiçeklenen türe dönüşür. Tohumlar çok ucuz göründüğünden daha ekonomik görünebilir, ancak çürüyerek, tutmaması çok büyük olasılıktır. Ejder Meyvesi (Pitaya) dikimi yapmak istiyorsanız bizim önerimiz kesinlikle, fidan olarak veya çelik dediğimiz meyve dalı almanız. 

Pitaya kendi başına ayakta duramayacağından dolayı asma gibi destek isterler. Desteklemek için genellikle beton veya demir gibi sağlam direkler tercih edebilirsiniz. Ejder Meyvesi (Pitaya) kuru tropikal , yarı tropikal ve ortalama yağış alan her bölgeye uyum sağlayabilir. Bunun için kış şartlarında seranızı ısıtmanız veya yeraltı suyu ile ısıyı üst seviyelerde tutmanın ve yaz döneminde de üzerine örteceğiniz gölge tülü ile aşırı sıcaktan korumanız gerekmektedir.

Ejder Meyvesi (Pitaya) ağacı çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra meyvesi olgunlaşarak hasat edilir. Dikilen fidanın çeşdine göre yılda 3-5 kez ürün almak mümkündür. Bitki hastalıklarına karşı dirençli bir ağaç olan Ejder Meyvesi (Pitaya) nasıl yetiştirilir sorusunun cevaplarından birisi de organik bitki besinleridir. Bitki organik ek besin kaynakları ve gübrelerle desteklenirse, nehir ve ırmak yataklarında alivyon içerikli toprakla büyükbaş hayvan gübresinin karışımı organik madde bakımından çok zengin olacaktır.

İlk bahar döneminde şubat- mart-nisan aylarında dikimi yapılan ejder meyvesinin fidanlarından her biri yaz dönemine kadar, neredeyse 3-5 yavru fidan verecektir. Bu durum stratejik olarak karar verilmesi gereken bir olaydır. Bitki fidan üretimi için beklenir filizleri budamadan büyütmeye çalışılır ise daha geç meyve verecek ana gövdenin gelişimi gecikecektir. Ya da bu çıkan filizler büyütülmede henüz başlangıç aşamasında kesilerek bitkinin gelişmesi sağlanarak doğal bir süreçte meyve vermesi için sürekli budama yöntemiyle meyve dallarının olgunlaşarak meyve vermesi beklenecektir. Bu tamamen yetiştiricinin vermes gereken bir karardır.  

Maliyetler, yetiştiricilik, danışmanlık ve pazar hakkında diğer tüm detaylar için bize https://ejdermeyvesipitaya.com/iletisim ulaşabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Pitaya nın sağlığa ve insan vücuduna faydaları hakkında detaylar için https://pitayasepeti.com/2020/04/03/pitayanin-faydalari/

27 thoughts on “Ejder Meyvesi Pitaya Nasıl Yetiştirilir?

  • İbrahim berkan

    Merhabalar, ben pitaya yetiştiriciliğine başlamak istiyorum. Her 1 dönüm için ne kadar bir maliyet gerekiyor ortalama ve 1 dönüme kaç pitaya ekilebiliyor

  • ejdermeyvesipitaya

    İbrahim Bey Merhabalar,

    1 dönüm alan için standart dikim ile şemsiye yöntemi ile dikim yapılırsa 750 adet sıralı dikim yöntemi ile 1.000 adet kök dikimi yapılabilmektedir. Maliyet kalemleri hakkında Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü için hazırladımğımız maliyet kalemleri tablosunu ilgili yazımızdan inceleyebilir daha detaylı bilgi için bize 0532 432 07 93 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
    İlginiz için Teşekkür ederiz.
    https://www.ejdermeyvesipitaya.com

  • burhan

    ben amatör olarak geliboluda bahçeme bikaç tane ejder meyvası fidanı dikmek istiyorum bu bölgede yetişirmi teşekkürler

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,
    Akdeniz ve Karadeniz İklimi arasında geçiş iklimi yaşanan bir bölgedesiniz yine de tam olarak lokasyonunuzun özel iklim şartlarıda uygunluğu belirler deneme çalışması yapılarak anlaşılabilir.
    İlginiz için Teşekkür ederiz

  • Fatih

    Merhaba 2 dönümlük bir arazi üzerinde yetiştirmek istiyorum fakat iklim olarak amasya yani karadeniz bolgesindeyim yetisirmi

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,
    İklim şartlarında genel olarak bazı sıkıntılar olsada Sivasta 10 dönümlük bir arazide yetiştiren var..Kış dönemi ”0” sıfır derecenin altına düşürmedikten sonra diğer bakımları da tam yapılabilirse olacaktır. Bursa da yetiştirilmekte ve meyve alınmış durumdadır. detaylar için 0532 432 07 93 numaradan ulaşabilirsiniz.
    Teşekkürler

  • Neslihan okur

    Benim bahçemde de pitaya var 3 senedir çiçek açıyor ama meyve ye dönüşmüyor neden
    Teşekkürler

  • Akın cengiz

    Merhabalar
    Aydın Nazilli de bulunan dört dekar bahçeye dikmek için şartlar uygunmudur

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,
    Evet uygundur Aydın merkez ilçeleri incirliova, Efeler, umurlu gibi yerlerde yetiştirmekteyiz. Detaylar için 0532 432 07 93 numaradan ulaşabilirsiniz.
    Teşekkür ederiz

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,
    Manuel tozlanmaya ihtiyaç duyabilir. detaylar için https://www.ejdermeyvesipitaya.com ve 0532 432 07 93 numaradan ulaşabilirsiniz.
    Teşekkürler

  • Hasan DERSE

    Merabalar ben amatör şekilde urfa çevresinde ejder meyvesini yetiştirmek istiyorum. Iklim ve toprak yapisi uygun mu acaba ?

  • Hasan DERSE

    Merabalar ben amatör şekilde urfa çevresinde ejder meyvesini yetiştirmek istiyorum. Iklim ve toprak yapisi uygun mu acaba ?

  • çiğdem can çelik

    merhabalar bende pitaya yetiştirmek istiyorum diyarbakır da ytişirmi acaba ?
    2 dönüm araziye ekmek istiyorum …

  • Rıdvan

    Bursa/İnegöl de yetişir mi acaba fidanlar ne kadar oluyor

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,

    Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsünde serada yetiştiriyoruz ve kestelde de yetişmekte ikinci sezonunda meyve alındı yani yetişiyor. detaylı bilgi için 0532 432 07 93 numaradan ulaşabilirsiniz.
    Teşekkürler

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,

    Kış şartları önemli detayları 0532 432 07 93 üzerinden görüşebiliriz.
    Teşekkürler

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhablar,
    Urfada yetiştirmek üzere bir plan yapmaktayız. Detaylar için 0532 432 07 93 numaradan ulaşabilirseniz görüşebiliriz.
    Teşekkürler

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhablar,
    Urfada yetiştirmek üzere bir plan yapmaktayız. Detaylar için 0532 432 07 93 numaradan ulaşabilirseniz görüşebiliriz.
    Teşekkürler

  • Kamil

    Antalya-Gazipaşa için uygun mudur ?

  • Ahmet Ceylan

    Merhaba bu meyveyi Niğde bölgesinde seracılık ile yetiştirmek mümkün mü?

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar Ahmet Bey,
    Bitkinin en hassas dönemi kış ayları ve don riski olan zamanlar bu dönemi atlatmak için bir önleminiz olabilirse Niğde de yetiştirmek içinde sorun olmayacaktır.
    Teşekkürler

  • Nejla Çakırca

    Merhaba bende serada ve fethiye ‘de yapma şansim varmi bu iş için.Pazar ve piyasasi nasıl.Direk araştırmadan yazdım size.1 donum serada ne kadar yetişir.1taneden kaç meyve alınıyor

  • Emin sen

    Marmara bölgesi Kocaeli de bahcemd3 2 ve ya 3 adet ejder meyvesi dikmek isterim. Olurmu ve nerede temin edebilirim 3 kök meyve fidanını
    Teşekkürler

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,
    05077088400 numaraya ulaşabilirseniz konuyla ilgili bilgilendirilebilirsiniz.
    Teşekkürler

  • Hayal

    Merhabalar ben evde saksıda yetiştirmek istedim 2 yıl oldu hala meyve vermedi, dikenler arasına bıçakla çentik atmak gerektiğini söylediler cesaret edip yapamadım

  • ejdermeyvesipitaya

    Merhabalar,
    Hobi amaçlı üretimlerde bu tarz sorunlar oluyor hobi amaçlıda olsa sera ortamında olması gerekir aslında. Sabah öğle ve akşam güneşlerini görmesi lazım haftalık aylık yıllık periyodik bakımları yapılmalı ve gübre desteği ile bitki beslemesi olmalı bu detaylar meyve için çok önemlidir.
    Teşekkürler

Bir yanıt yazın